Новият президент на Армения Армен Саркисян положи клетва днес, но властта се очаква да остане в ръцете на неговия предшественик, тъй като бившата съветска република преминава към парламентарна форма на управление, отбелязва "Франс прес".

Бившият посланик във Великобритания положи клетва за встъпването си в длъжност по време на извънредно заседание на парламента, като дясната му ръка беше положена върху ръкопис на Новия завет от VII в., както и върху арменската конституция.

64-годишният Саркисян след това беше благословен от патриарха на Арменската православна църква.

Армен Саркисян е новият президент на Армения

Армен Саркисян е новият президент на Армения

90 депутати са гласували в подкрепа на Саркисян

Встъпването в длъжност на Армен Саркисян позволява спорните промени на Конституцията от 2015 г. да влязат в сила, превръщайки страната в парламентарна република със силен премиер.

Политическата промяна беше инициирана от отиващия си президент Серж Саркисян, който няма роднинска връзка с новия държавен глава, и беше одобрена на референдум, като 63% от избирателите подкрепиха промените.

Критиците на 63-годишния Серж Саркисян твърдят, че реформите имат за цел да засилят властта му като нов премиер.

Управляващата партия защити реформата като стъпка, целяща укрепване на демокрацията на кавказката страна и насочена към подобряване на баланса между законодателната и изпълнителната власт.

Управляващите печелят изборите в Армения

Управляващите печелят изборите в Армения

Многобройни изборни нарушения...

Но опозицията се оплака от масови нарушения в избирателните секции по време на референдума, който се проведе през декември 2015 г., което накара хиляди хора да протестират.

Наложен от Републиканската партия, Армен Саркисян беше единственият кандидат за вече предимно церемониалния президентски пост.

Избран на 2 март от Народното събрание за един 7-годишен мандат, президентът се очаква основно да одобрява решенията на премиера.

Съгласно новото законодателство той не е част от Съвета за сигурност на страната.

Бивш професор по физика, Армен Саркисян за кратко беше премиер през 1990-те години.