Поредна партида от руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е била доставена в Аржентина. Това са съобщили от пресслужбата на администрацията на аржентинския президент в петък, цитирани от ТАСС.

"Новата партида ще бъде разпределена пропорционално между 24-те региона на страната", се казва в нея. Според пресслужбата Aerolineas Argentina вече е извършила 13 полета от Москва, за да достави ваксината.

 Разследване: Аржентина е одобрила руската ваксина на сляпо, без клиничните резултати

Разследване: Аржентина е одобрила руската ваксина на сляпо, без клиничните резултати

Договорът е между частни компании, не между държавите...

Припомняме, че разследване през февруари показа, че регистрацията на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" в Аржентина е получена необичайно бързо, а чиновниците, от които е зависело решението, изглежда не са имали пълен достъп до документите за препарата.

Аржентина преминава през най-тежкия етап от пандемията COVID-19

Аржентина преминава през най-тежкия етап от пандемията COVID-19

Здравната система в страната е пред колапс

Договорът е сключен между две частни компании, а не между държавите, макар че именно с това беше обяснена секретността при преговорите. Стойността на договора не е обявена официално, но аржентинското издание посочва сума от около 200 милиона долара, базирана върху единична цена за доза от 10 долара.

Президентът на страната Алберто Фернандес заяви по-рано в петък, че Аржентина вече е получила над 10 милиона дози ваксини срещу коронавирус, сред които китайските ваксини Sinopharm, британско-шведската AstraZeneca и индийската Covishield.

Към днешна дата повече от 938 560 души в Аржентина, страна с население от 45,8 милиона, са получили и двете дози на ваксината, а общо 6 926 650 души са получили поне една доза.

По - строга карантина в Аржентина

По - строга карантина в Аржентина

Новите ограничения ще бъдат в сила поне три седмици