Аржентина преминава през най-тежкия етап от пандемията COVID-19. Това призна в сряда министърът на здравеопазването в страната, цитиран от "Ройтерс".

Смъртните случаи от вируса наближиха 60 000, а заразените - 3 млн., на фона на острата втора вълна, която принуди страната да въведе отново някои мерки за блокиране. Протести се проведоха по-рано тази седмица срещу затварянето на учебните заведения.

Президентът Алберто Фернандес нареди нови ограничения в края на миналата седмица. Сега на хората е забранено да излизат между 20:00 и 6:00 сутринта, освен ако не са служители на първа линия.

Карла Висоти предупреди, че здравната система на южноамериканската държава е изложена на риск, особено в района около столицата Буенос Айрес, което принуди правителството да ограничи движението и да преустанови дейностите на закрито.

Страната също така наблюдава важен ръст в разпространението на нови варианти, като вирусът се разраства в столицата и извън нея.

 Разследване: Аржентина е одобрила руската ваксина на сляпо, без клиничните резултати

Разследване: Аржентина е одобрила руската ваксина на сляпо, без клиничните резултати

Договорът е между частни компании, не между държавите...

Във вторник местна лаборатория заяви, че е произвела тестова партида на руската ваксина "Спутник V" преди планираното мащабно производство по-късно тази година. Висоти заяви, че това е страхотна новина, но предупреди, че трябва да се контролира качеството и че времевата рамка ще зависи от това как протича този процес. Около тази ваксина в страната през февруари се разрази скандал. Регистрацията на руската ваксина е била получена необичайно бързо, а чиновниците, от които е зависело решението, изглежда не са имали пълен достъп до документите за препарата.

Аржентина получи 864 000 дози от ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca по механизма COVAX на Световната здравна организация (СЗО). Дозите, пристигнали с полет от Холандия и са част от договорени девет милиона ваксини. Това е втората пратка, след около 218 000 дози.

Аржентина получи 864 000 дози от ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca

Аржентина получи 864 000 дози от ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca

6,29 милиона дози различни ваксини вече са приложени