Сирийският президент Башар Асад и режимът му носят отговорност за атаките с нервнопаралитичното вещество зарин на 4 април. В това е категоричен британският учен проф. Аластеър Хей от университета в Лийдс.

При химическата атака в сирийския град Хан Шейхун загинаха близо 90 души, от които десетки деца, а стотици се борят за живота си. Въпреки че все още няма категорични доказателства кой стои зад атаката, както и какъв е видът на химическото вещество, употребата му провокира множество реакции.

Токсикологът проф. Хей, който е един от най-големите активисти срещу употребата на химически оръжия, заяви пред БНР, че не можели да се намерят разумни аргументи, които да оборят твърденията за вината на Асад.

САЩ прихванали разговори на сирийски експерти за атаката със зарин

САЩ прихванали разговори на сирийски експерти за атаката със зарин

Химическата атака в град Хан Шейхун

"Мисля, че доказателствата много силно насочват към действие, извършено от правителството на Асад. Подобно нещо се случи преди години в Дамаск и тогава отново правителството бе идентифицирано за виновно. Тогава умряха повече от 1 000 души. Беше през 2013 г. След тази атака сирийското правителство беше принудено да подпише конвенцията за забрана на химическите оръжия. Това е международен договор, подписан от 192 страни. Именно по силата на това споразумение, Сирия трябваше да премахне химическото оръжие, но все още има много въпросителни - и за количеството унищожено оръжие, и за агенцията, която направи проверката след това.

Има много неясноти около запасите на Сирия и т. нар. "прекурсори", т. е. първичните вещества, от които може да се синтезират и чрез този синтез да се произведе химическо оръжие. Всичко това повдига и въпроси около волята на правителството да бъде напълно прозрачно в действията си, свързани със задълженията по споразумението за унищожение на химическото оръжие.

Има и още нещо - сирийското правителство е единственото, което има достъп до въздушното пространство над територията, която беше обгазена. Затова мисля, че доказателствата насочват към сирийското правителство. Доколкото ми е известно, няма доказателства - нито отпреди, нито сега, за бунтовнически групировки, които имат химическо оръжие. Единствената групировка, за която е много добре документирано, че е имала химическо оръжие, е "Ислямска държава". За нея се знае, че е разполагала с вещество, наричано иприт", изтъкна ученият.

По-голямата част от пострадалите от химическата атака в сирийския град Хан Шейхун ще се възстановят напълно, прогнозира проф. Хей.

Той е категоричен, че атаката е със зарин или с вещество с много подобни свойства. Зрението и нормалното дишане на ранените при атаката на 4 април ще се възстанови, успокои токсикологът.