Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че военната и логистична подкрепа на Турция са основният фактор ислямистите да превземат северозападния град Идлиб от правителствените войски миналият месец, предаде Ройтерс.

Идлиб, който се намира близо до турската граница, е втората провинциална столица, която пада в ръцете на джихадисти в продължаващата вече 4 години гражданска война. Той беше превзет от ислямистки групировки, включително „Фронтът ал Нусра".

Всяка война отслабва всяка армия, без значение колко силна и модерна е, каза Асад в интервю за шведския вестник Expressen.

Основният фактор за падането на Идлиб е огромната подкрепа, която дойде от Турция, логистична и военна подкрепа, разбира се, от Саудитска Арабия и Катар дойде финансова подкрепа, смята той.

Говорител на турското външно министерство коментира думите на Асад. „Твърденията, че въоръжени сили от Турция са участвали в офанзивата в Идлиб не отразяват истината. Има неоснователни твърдения от сирийския режим, които не трябва да се вземат под внимание", заяви говорителят.

От следващия месец специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура е запланувал консултации с враждуващите страни и заинтересованите държави за нов кръг от преговори.

Запитан за инициативата, Асад изтъкна, че сирийската криза е усложнена от външна намеса.

Имайки предвид държавите, които са враждебно настроени към правителството на Сирия, включително Турция, президентът добави, че Мистура е наясно, че ако „не успее да убеди тези държави да спрат подкрепата за терористите и остави сирийците да разрешат проблема, той няма да успее".