Президентът на Сирия Башар Асад е склонен да се проведат парламентарни и президентски избори и да се кандидатира за държавен глава. Това обяви руски депутат пред "Франс прес" в Дамаск.

Той е готов да се проведат избори с участието на всички политически сили, които искат Сирия да просперира", заяви руският депутат Александър Юшченко по телефона след среща с Асад в сирийската столица.

Юшченко е част от руска делегация от депутати и други представители, посетили Дамаск. Срещата между тях и Асад е продължила час и половина.

Асад е готов да вземе участие в избори, „ако народът не е против", добави той.

По думите му „той е абсолютно сигурен в себе си".

Юшченко, който е член на Комунистическата партия, подчерта, че сирийският президент е готов също да се обсъди конституционна реформа и евентуални избори само ако Сирия се „освободи" от „Ислямска държава".

Разкритията ще вбесят подкрепяната от Запада опозиция, която смята, че Асад няма място в управлението на Сирия след разрешаването на конфликта. Част от опонентите му заявяват, че трябва да напусне поста по време на преходен период, а други настояват за незабавна оставка.

В събота руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е време да започне подготовката на избори в Сирия и че Москва е готова да подкрепи по въздуха сирийските „патриотични" бунтовници срещу „Ислямска държава".

„Франс прес" отбелязва, че това изглежда е промяна в позицията на Москва. Русия преди използваше термина „патриотичен", за да опише групите, които подкрепят Асад.

Представители на сирийската опозиция отхвърлиха офертата на Русия, подчертавайки, че Москва първо трябва да спре да бомбардира умерената опозиция.

Последните президентски избори в Сирия бяха през юни 2014 година. Асад беше преизбран за нов 7-годишен мандат с 88,7% подкрепа. Но изборите бяха бойкотирани от опозицията и осъдени от международната общност. Последните парламентарни избори бяха през май 2012 година и на теория трябва да се проведат през 2016 година.

Междувременно представители на Свободната сирийска армия изпратиха на Русия предложение за провеждане на разговори за сирийската криза в Кайро. Един от основателите на армията каза през РИА „Новости", че опозицията е готова за диалог с Москва.

Свободната сирийска армия е готова за диалог с Русия. Ние трябва да организираме нова среща, за да можем да си представим позицията и да обсъдим колективни действия", каза Фахад ал Масри.

Според представителя двете страни ще обсъдят как Москва може да помогне на Свободната сирийска армия по време на срещата.

Масри обаче обвини Русия, че провежда въздушни удари в „сирийски провинции, в частност в провинция Хомс", където има много дивизии на Свободната сирийска армия".

По думите му, ако Русия „продължи с бомбардировките", ще „отслаби" армията и ще „подсили" терористите и ислямистите.