Президентът на Сирия Башар Асад се срещна с руския лидер Владимир Путин в Москва, съобщава Кремъл.

Според световните осведомителни агенции това е първата чуждестранна визита на Асад от 2011 година.

Срещата се е провела във вторник.

На официалната страница на Кремъл се отбелязва, че президентът Асад е посетил Москва на работна визита и че в Кремъл са се състояли руско-сирийски преговори в тесен и разширен формат с участието на висшето ръководство на Русия.

Асад по-добре да беше останал в Москва, смята Анкара
Още...

Путин е заявил пред сирийския си колега, че „в съответствие с Вашата молба ние приехме решение и оказване на ефективна помощ на сирийския народ в борбата срещу международния тероризъм, който отприщи настоящата война в Сирия".

По думите му практически само сирийският народ оказва съпротива и се бори срещу международния тероризъм в последните няколко години. Той подчерта, че не може да се допусне терористите в Сирия да придобият боен опит, да разпространяват своята идеология и после да се появят на територията на Русия.

Руският президент също е изтъкнал, че най-малко 4 хиляди граждани от бившите съветски страни се бият в Сирия. „Не можем да им позволи да се появят в Русия", категоричен е лидерът на Русия.

По отношение на политическия процес Путин подчертава, че трябва да участват всички политически сили, етнически и религиозни групи, а крайното решение трябва да е на сирийския народ.

Сирийският президент от своя страна е изразил „огромната" си благодарност пред Путин по време на тайното си пътуване до руската столица.

Изразяваме огромната си благодарност за оказваната от ръководството на Руската Федерация и на руския народ помощ. Благодаря, че се застъпихте за единството и независимостта на Сирия, заявил Башар Асад, подчертавайки, че това става в рамките на международното законодателство.

"Терористите щяха да превземат по-обширни територии, ако Русия не беше предприела действия", добавил той.

Според него действията на Русия от самото начало не позволят събитията в Сирия да се развият по трагичен начин. Той е убеден, че трябва да се борят с тероризма, тъй като е реална пречка за политическо уреждане на конфликта.

Разбира се, целият сирийски народ трябва да участва в решаването на съдбата на Сирия, а не само ръководството, подчертал той.

Сирийската държавната медия САНА информира, че Асад е посетил Москва по покана на руския президент и че двамата са обсъдили военните операции срещу тероризма в Сирия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че срещата се е провела вчера вечерта и че двамата са провели продължителни преговори в Москва.

По думите му Асад е разказал пред Путин за ситуацията в Сирия. Президентите са обсъдили борбата срещу терористичните групировки, продължаването на руската военна операция и различните аспекти от двустранните отношения.

„Преговорите бяха достатъчно продължителни, тематиката на преговорите беше напълно ясна. Президентът (Владимир Путин) беше детайлно информиран от сирийския си колега (Башар Асад) за положението в Сирия, за бъдещите планове", уточни Песков.

Той обаче не разкри какви са конкретните резултати от преговорите.

Според говорител на сирийския президент Асад се е завърнал в Дамаск след изненадващата визита в Москва.