Дни преди втория тур на местните избори управляващата партия в Република Северна Македония - Социалдемократическият съюз (СДСМ), намеси България в предизборната борба с опозицията, съобщи БНР.

Депутатката от СДСМ Славянка Петровска заяви, че кандидатката за кмет на Скопие Даниела Арсовска има "резервна татковина" от 10 години и че това е България.

Според Петровска, Арсовска не може да се грижи за интересите на скопяни, след като има българско гражданство.

В Република Северна Македония започнаха местните избори

В Република Северна Македония започнаха местните избори

299 кандитати ще се състезават за кметове

У нас Фондация "Македония" определи това като език на омразата на база етнос и настоя българското външно министерство да реагира на изявленията на управляващата партия в Скопие.

"Изявлението, което представлява език на омразата, е обвинение към кандидата на партията ДПМНЕ за кмет на град Скопие, че е български гражданин и това значело, че е предател и човек, на който не може да се има доверие. Ние, първо, не знаем дали тя е български гражданин, второ, не изразяваме някаква политическа подкрепа към нея, напротив - ДПМНЕ също е партия, която упражнява често език на омразата, но изразяваме своето съжаление и силно възмущение от това, че управляващата партия в Република Северна Македония най-официално изразява език на омразата срещу свои граждани, които предполагаемо са българи." - коментира Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония".

По думите му, това трябва да се отрази на позицията на Европейската комисия за напредъка на Република Северна Македония по отношение на преговорите за ЕС.

"И трябва да бъде осъдено! Недопустимо е подобно нещо." - подчерта Виктор Стоянов.

Зоран Заев провокира с изказване за българско малцинство в РС Македония

Зоран Заев провокира с изказване за българско малцинство в РС Македония

България да разясни на партньорите си позицията си за РС Македония, настояват от Българска национална платформа