За провокация от премиера на РС Македония Зоран Заев пишат до президента на България Румен Радев от Българска национална платформа.

Повод за писмото им до президента, служебния премиер Стефан Янев, служебния външен министър Светлан Стоев и до дипломатическите мисии е изказването на 3 септември 2021 г. на премиера на Северна Македония Зоран Заев. В оригинал Заев казва: "Наша цел е да водиме грижа... за сите етнички заедници, за сите малцинства коищо ги имаме во държавата, вклучително и бугарското малцинство".

Те настояват България да протестира пред властите в Скопие за изказването на Зоран Заев и да започне адекватна разяснителна кампания сред нашите евро-атлантически партньори с цел реално гарантиране на правата на гражданите на Северна Македония със съхранено българско самосъзнание и преодоляване на съществуващите тоталитарните зависимости.

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Страните да спазват индивидуалните права...

В Устава на Северна Македония отсъства понятието "малцинство". В него се говори единствено за народ или за дялове от народи, които живеят на нейна територия и по никакъв начин не се разглежда техният брой - дали са мнозинство или малцинство, пишат от Българска национална платформа.

В конкретния случай с гражданите на Северна Македония със съхранено българско самосъзнание, единствената приемлива формула е "делът на българския народ, който живее на територията на Северна Македония".

"Смятаме, че използваното от министър-председателя на Северна Македония понятие "българско малцинство" е недопустима провокация, която за пореден път потвърждава, че Скопие не е скъсало със зависимостите от тоталитарния югославски период. Тази провокация е направена в навечерието на възстановяването на втория етап от преброяването на населението на Северна Македония", информират експертите по отношенията ни с РС Македония.

Президентът: Северна Македония да си вдигне блокадата сама

Президентът: Северна Македония да си вдигне блокадата сама

Политиката ни спрямо РСМ не зависи от това кое правителство е на власт

Първият етап на преброяването в Македония беше онлайн през март 2021 г. и обхвана лицата, които живеят зад граница. При него част от тях декларираха етническата си принадлежност като българска, а майчиният и говоримият език като български, за което ни изпратиха скрийншотове от попълнените онлайн преброителни формуляри. През същото време много граждани, живеещи в самата Северна Македония, започнаха да публикуват в социалните мрежи, че ще се декларират като българи с майчин и говорим вкъщи български език. Вероятно тези факти са сред мотивите, поради които властта и опозицията в Скопие заедно взеха решение за спирането на втория етап от преброяването, се казва в обръщението към държавния глава.

Вероятно в отговор на откритата позиция за българска принадлежност са привикани "информативно" 36 души. Това е започнало в началото на март 2021 г. от службата за национална сигурност на Северна Македония. Тя е провела "информативни разговори" с Горан Серафимов от Кочани, Есат Амедовски от Битоля, М. Ангелоски от Ресен, Бекир Кадриески от Струга и др., разпитвани като каква ще определят етническата си принадлежност на предстоящото преброяване на населението.

МВнР: Македония да изпълни своите 5 ангажименти, поети при срещите й с наши политици

МВнР: Македония да изпълни своите 5 ангажименти, поети при срещите й с наши политици

Синхронизиране на учебните програми, отказ от малцинствени претенции, ...

Когато част от разпитваните отговаряли, че се чувстват българи и ще се декларират като такива, са предупреждавани да не правят това, тъй като според службата за сигурност българите са "зверове и убийци на македонския народ и са изнасилвали жените им", поради което ще бъдат разглеждани като предатели, ако се запишат българи, и може да си имат проблеми.

Като конкретен пример за насаждан страх може да се посочи факта, че днес в Северна Македония живеят над 20 хил. души, родени или потомци на лица от Западните покрайнини в бивша Югославия - район, официално признат като населен с българи. Въпреки това дори и те не смеят да се декларират като българи, поради което на последното официално преброяване на територията на Северна Македония през 2002 г. е допуснато да се регистрират едва 1417 българи, описват ситуацията в РСМ от платформата.

Тези факти по категоричен начин показват, че от страна на нереформираната власт в Скопие се оказва натиск гражданите на Северна Македония със съхранено българско самосъзнание да не се декларират като българи.

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Творчеството на българските възрожденци в РС Македония да не се подменя

Това обаче няма как да скрие факта, че в близкото минало редица чужди преброявания, проведени на територията на географската област Македония, са констатирали наличието на българи. Така например според последните преброявания в Османската империя, която владееше областта до 1912 г., българите са 52%, а на територията на днешната Северна Македония са значително повече.

През 1918 г. Франция и Австро-Унгария проведоха преброяване на населението в администрираните от тях територии около Корча и Дебър. Те също констатираха наличието на българи, но не и на етнически македонци. През октомври 1942 г. Италия проведе преброяване на населението на днешната Западна Северна Македония и регистрира наличието на 72745 българи и нито един етнически македонец. 

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Припомняме, на 31 август 2021 г. от българското външно министерство привикаха посланика на РС Македония заради сваленото българско знаме в Битоля.

Подобни вандалски актове срещу български светини са чести на територията на РС Македония.

При поредни случаи на агресия към български граждани в РС Македония през март 2021 т. Заев отрече да е имало нарушени права на наши сънародници.

Припомняме също, че България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Според бившия военен министър Красимир Каракачанов РС Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

В края на ноември 2020 г. самият Зоран Заев заяви пред българска медия, че България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е на двата народа.

Дни по-късно пред северомакедонски медии тезите му бяха доста по-различни.