Българите в Република Северна Македония очакват много по-активен културен, духовен и образователен обмен с България.

Това заяви президентът Румен Радев след среща с представители на Културния център "Иван Михайлов" от град Битоля, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Никола Димитров: В ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език

Никола Димитров: В ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език

Според него изявлението на Ана Паула Закария не отговаряла на позицията на Португалия

Президентът заяви, че очаква РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците по история, в надписите в музеи и на исторически паметници. Радев призова творчеството на българските възрожденци от Македония да се издава без подмяна и осакатяващи го редакции.

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Възлагат се надежди на словенското председателство…

България очаква от своята югозападна съседка устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения в името на общото ни европейско бъдеще. Този процес изисква не само да работим заедно за насърчаване на икономическите, транспортни и духовни връзки, но и Република Северна Македония да уважава правата на своите граждани, които се самоопределят като българи, заяви Радев.

България запазва ветото си към РС Македония

България запазва ветото си към РС Македония

РСМ не напредва в изпълнение на договора ни за добросъседство

Убеден съм, че България и Република Северна Македония могат да развиват отношения на основата на откровен и открит диалог и да работят заедно за решаване на откритите въпроси в интерес на гражданите на двете държави, каза Румен Радев.

На срещата с представителите на културния център от Битоля са обсъдени перспективите за опазване на културно-историческото ни наследство в югозападната ни съседка. В Република Северна Македония расте интересът както към общата ни история, така и към издаването и разпространяването на оригиналите на творчеството на братя Миладинови, Димитър Талев и други дейци на Българското възраждане.

Ципрас съветва България да намери компромис за РС Македония

Ципрас съветва България да намери компромис за РС Македония

Пред МИА бившият гръцки премиер обясни, че много неща могат да се подобрят

Припомняме, България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

България не може да отстъпи пред Скопие, изтъкна Илияна Йотова във Франция

България не може да отстъпи пред Скопие, изтъкна Илияна Йотова във Франция

Френските сенатори са заявили, че подкрепят страната ни