Словесната ескалация между Атина и Берлин е факт. Гръцкият финансов министър Варуфакис се прави на обиден, управляващите в Атина пък искат да отчуждават германски имоти. Атаките срещу Германия стават все по-остри, отбелязва Дойче веле.

Той умее да критикува злостно, но не желае да бъде критикуван: независимо от наперения си вид, гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис реагира твърде чувствително на критика. "Господин Шойбле ми каза, че съм загубил доверието на германското правителство", заяви той в интервю за "Mega TV". Аз му отвърнах, че никога не съм се радвал на това доверие, но затова пък имам доверието на гръцкия народ". Варуфакис заяви още, че е предприел и дипломатически стъпки, за да се оплаче от пренебрежителните според него изявления на германския финансов министър, направени след срещата на еврогрупата в Брюксел. "Не, не съм обиждал колегата Варуфакис", му отговори Волфганг Шойбле. Нервите на всички явно са опънати докрай.

Варуфакис отново разкритикува и ЕЦБ: "Според мен, политиката на ЕЦБ спрямо Гърция отнема и последната глътка въздух, която ни е останала". В края на миналата седмица в интервю за списание "Шпигел", премиерът Ципрас пък обвини ЕЦБ, че "затягала примката около врата на гръцкото правителство". Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман отхвърли тези обвинения. ЕЦБ не е виновна, че Гърция няма достъп до финансовите пазари. И въпреки обвиненията от гръцка страна, ЕЦБ не затваряла кранчето, казва той. В четвъртък ЕЦБ взе решение да отпусне нови 600 милиона евро спешни помощи за гръцките банки, така че те да останат ликвидни.

Словесната битка ескалира и от двете страни, смята новият гръцки специален пратеник и бивш политик от Европейската либерална партия Йоргос Шацимаракис. Берлин правел съзнателни опити да "потопи правителството в Атина", затова и не било учудващо, че оттам идат съответните реакции.

В статия за списание "Фокус", Шацимаракис дори пише за "истински мобинг" срещу Варуфакис. Това развитие обаче "не било от полза за никого". Трябвало да се види какво ще стане от юли нататък. Защото тогава изтича срокът на удължения помощен пакет за Гърция. И по общо мнение Гърция отново ще има нужда от милиарди. От статията в списание "Фокус" не става ясно, дали Шацимаракис критикува Атина, Берлин, или и двете страни. Смяната на името "Тройка" с неутралното понятие "институции" във всеки случай било много важно за "Сириза".

Атина обаче трябва да се примири с факта, че Тройката продължава своята дейност. Финансовите експерти, които трябва да проверяват финансовите отчети на Гърция, отново са в Атина. По информация от медиите, те обаче засега не получават достъп до отделните министерства и са принудени да работят в един хотел, разполагайки само с данни от флашки. Специалният пълномощник Шацимаракис апелира за разбиране. В крайна сметка методите и резултатите от работата на Тройката не били от най-добрите. Освен това Гърция все още настоява за репарации от времето на Втората световна война, обяснява Шацимаракис. Според него редица германски правителства десетилетия наред умело са заобикаляли темата.

Репарации?

При това Шацимаракис признава, че договорът "2 плюс 4", уреждащ Обединението на Германия, де факто урежда изцяло и въпроса за репарациите. Що се отнасяло да принудителния заем от времето на германската окупация, двете страни трябвало да намерят политическо решение и да приключат спора като например създадат германско-гръцки фонд за развитие. Шацимаракис обаче смята за "неправилни" заплахите на Атина, че ще конфискува сградата на Гьоте-институт и други германски недвижими имоти. Гръцкият министър на правосъдието все пак още не е подписал разрешението за продажбата им на търг.

В същото време премиерът Алексис Ципрас обикаля Европа и търси подкрепа. Той посети централата на ОИСР в Париж и отново се опита за успокои духовете. Според него нямало причини за безпокойство, че страната ще изпадне в неплатежоспособност. От друга страна имало известно недоверие между някои членове на еврогрупата и Атина, което трябвало да бъде преодоляно. Същевременно Ципрас настоя за социално справедливи реформи за страната си. На сайта на ОИСР е публикувана брошура със заглавие "Пътят към възстановяването". На 20 страници са описани всички необходими мерки за "дълготрайното възстановяване на Гърция". От данъчна реформа и разграждане на бюрокрацията, до предложения за съживяването на икономиката. Всичко е съпроводено с данни и графики. Сега остава само реформите да бъдат осъществени.

Специалният пълномощник Шацимаракис заклинателно твърди, че Гърция ще успее да погаси дълговете си към МВФ, чиито падеж е този месец: това са 335 милиона евро с падеж днес /13.3./, 558 милиона, дължими на 16 март и още 335 милиона евро - на 20 март. Освен това в същия период от време Гърция трябва да рефинансира и 1,3 милиарда евро краткосрочни държавни облигации. На въпрос дали правителството в Атина има достатъчно пари, за да оцелее през следващите месеци, Шацимаракис казва: "Не знам. Но се надявам".