Все още няма официални съобщения за изтеглянето на украинската армия от по-голямата част от Авдеевка, но много публикации на военни блогъри и изявления на военен персонал предполагат, че след като руснаците прерязаха основния маршрута за доставки тази седмица, частите на украинските въоръжени сили постепенно се изтеглят от по-голямата част от разрушения град, а някои от тях са се оказали обкръжени, обобщава Би Би Си.

За изтеглянето на украинските въоръжени сили от Авдеевка пишат както руски, така и по-важното украински военни коментатори.

"В Авдеевка победиха животът и здравият разум", написа украинският военен журналист Богдан Мирошников в четвъртък вечерта.

"Ще има нови трудни решения и новини. Нашият гарнизон остава в 9-ти квартал и при Коксохимическия завод. В други части някъде си тръгнахме, някъде се бием. Но мисля, че тенденцията е ясна", продължи Мирошников.

9-ти квартал е западната покрайнина на Авдеевка, през която минава останалият отворен път за бягство от града на запад, през полетата. АКХЗ - Авдеевски коксохимически завод, голямата му територия е в непосредствена близост до града от север.

Украинският военен аналитичен проект DeepState съобщи в четвъртък вечерта, че руснаците са издигнали знамето си над укрепената зона "Зенит" в южната част на града. "През последните дни позициите там бяха напълно обкръжени. Днес основните сили излязоха от позициите си, но не всички успяха да се измъкнат, тоест не всичко е толкова радостно, колкото другите се опитват да представят", пишат авторите на DeepState.

Фактът, че някои украински подразделения в Авдеевка действително са били обкръжени, съобщи в ефира на Радио "Свобода" пресаташето на 3-та отделна десантно-щурмова бригада, която наскоро беше изпратена в помощ на гарнизона в Авдеевка.

"Украинските сили сега са в сложен отбранителен формат. Някои подразделения работят срещу нас на 360 градуса. Това е [...] врагът може да удари почти изцяло на 360 градуса в някои области. Това не означава, че сме напълно обкръжени в тези райони, но означава, че (врагът) може да удари", каза Александър Бородин.

И накрая, командирът на украинската група войски "Таврия", действаща на този фронт, бригаден генерал Александър Тарнавски, направи изявление за Авдеевка рано в петък сутринта.

Генерал Тарнавски уверява, че в града се водят боеве, че гарнизонът се държи, че са му изпратени подкрепления и боеприпаси - и в същото време изявлението на генерала съдържа следните фрази: "Подготвени са нови позиции и мощни укрепленията продължават да се подготвят, като се вземат предвид възможните сценарии [...] Ние ценим всяко парче украинска земя, но най-високата ценност и приоритет за нас е запазването на живота на украинския войник."

В началото на октомври руската армия започна масирано нападение срещу Авдеевската издатина и нейните флангове.

Според украинските военни по време на четири месеца постоянни атаки руснаците са загубили много хиляди войници и стотици бронирани машини тук.

Площта на Авдеевка е 29 квадратни метра. км., тоест сега това е ивица от руини, простиращи се от югоизток на северозапад, широки два до три километра и дълги десет километра.

Руските войски могат да превземат Авдиевка в района на Донецк поради липса на боеприпаси сред украинските сили, каза координаторът по стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

"За съжаление получаваме съобщения от украинци, че ситуацията там е критична. Тъй като руснаците продължават да оказват ежедневен натиск върху украинските позиции, има заплаха Авдеевка да попадне под руски контрол", каза Кърби.

Руските сили извършват тактически завой през Авдеевка, за да принудят украинските войски да се изтеглят от позициите си. Все още не са се изтеглили напълно от селището и продължават да пречат на руските сили да постигнат по-значими победи. Геолокирани кадри, публикувани на 15 февруари, показват, че руските сили наскоро са напреднали към южните покрайнини на коксовия завод в Северозападна Авдеевка.

Руските сили са превзели украинска укрепена позиция южно от Авдеевка, която отдавна е подтактическа цел, а руски блогъри твърдят, че са обградени ефективно близките украински позиции южно от Авдеевка. Прерязали са последния път, свързващ южната и северната част.

Говорителят на украинската Таврийска група на силите Дмитро Лиховий заяви, че украинските сили в момента използват подготвени вторични наземни комуникационни линии за снабдяване на украинските сили в южната и източна Авдеевка.

Ситуацията в Авдеевка е основна тема в днешния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Град Авдеевка има символично значение и за двете страни. Градът е оспорвана територия още от началото на войната между Русия и Украйна, но не само от 2022 г, а още от 2014 г., като през всичките тези 10 години населението му намалява. Смята се, че към момента останалите цивилни в Авдеевка са под 1000 души.

Украйна изтегля войски от части на Авдеевка, изпраща елитна бригада

Украйна изтегля войски от части на Авдеевка, изпраща елитна бригада

Трета щурмова бригада, сформирана от бившият полк "Азов", е била изпратена спешно в Авдeевка,

Руски блогъри твърдят, че руските сили са напреднали на запад от Авдеевка в опит да прережат черните пътища, които украинските сили използват за снабдяване на позиции, но ISW все още не е получил никакво потвърждение за това.

Лиховий призна, че украинските сили се изтеглят от неопределени позиции, но също продължават да превземат някои, държани от руските сили.

Говорителят на украинска бригада, която по-рано беше дислоцирана в района на Бахмут, заяви на 15 февруари, че части от бригадата са се предислоцирали в Авдеевка и контраатакуват руските позиции в населеното място.

Руските сили може да успеят да завършат обкръжението, ако украинските сили не се изтеглят или не проведат успешни контраатаки.

Руските настъпателни усилия подчертават неспособността на руската армия да проведе успешно оперативно обкръжение в Украйна. Първоначално се опитаха през октомври 2023 г., но постепенно се пренасочиха, след като не успяха да извършат бързата маневра, необходима за обкръжаване.

Ситуацията в Авдеевка - критична

Ситуацията в Авдеевка - критична

Украинските войски трябва да воюват на 360 градуса срещу вълни от нови бригади

Оперативното обкръжение е маневра, при която атакуващите сили напълно обкръжават и след това унищожават вражеска групировка от сили. Атакуващите сили също така се стремят да избегнат основната защита на врага, за да превземат цели зад тези защити, което позволява да унищожат защитниците в текущите им позиции.

Руските сили не са постигнали нито едното, нито другото в Авдеевка, или като цяло в Украйна.

Вместо това проведоха обръщащо движение в Авдеевка, както направиха с превземането на Бахмут през пролетта на 2023 г., при което само се опитаха да избегнат основните отбранителни позиции на Украйна, но не преследваха по-широко унищожаване на групираните украински сили.

Повтарящата се неспособност на Русия предполага, че армията вероятно ще продължи да напредва чрез постепенен незначителен тактически напредък, вместо чрез по-мащабни маневри.

ISW не е забелязал скорошни индикатори, че руските сили възнамеряват скоро да подновят офанзивата в западната част на Запорожка област, въпреки че руското командване вероятно се интересува от усилията за отвоюване на територия, която украинските сили превзеха по време на контранастъплението през лятото на 2023 г.

Руските сили извършиха относително по-голяма серия от ракетни удари срещу Украйна в нощта на 14 срещу 15 февруари. Украинските военновъздушни сили съобщиха на 15 февруари, че руските сили са изстреляли 12 крилати ракети Х-101/555/55 от самолети, базирани във въздушната база Енгелс ; шест балистични ракети "Искандер-М" от Воронежска област; две крилати ракети "Калибър" от Новоросийск, Краснодарски край; четири управляеми ракети Х-59 от окупираните Запорожка област и Курска област; и две управляеми ракети С-300 от Белгородска област по цели в Украйна.

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила общо 13 ракети, включително 8 ракети Х-101/555/55, една ракета "Искандер-М", две ракети "Калибър" и две ракети Х-59.

Говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат отбеляза, че руските сили напоследък не са използвали много ракети "Калибър", вероятно поради транспортирането или неуточнени технически проблеми.

Украински официални лица заявиха, че руските сили са изстреляли над 10 ракети по Лвовска област, като са засегнали инфраструктурно съоръжение в град Лвов и са извършили друг ракетен удар по Селидово, Донецка област.

Украински официални лица съобщиха, че руските ракети също са повредили гражданска инфраструктура и жилищни сгради в Харковска, Донецка, Хмелницка, Днепропетровска и Запорожка области и са ударили склад в Мирноград, Полтавска област.

Украйна под руски обстрел и тази нощ

Украйна под руски обстрел и тази нощ

Цялата карта на страната е в червено

Съобщава се, че украинските сили за сигурност са извършили успешен удар с дрон срещу петролно депо в Курска област. Украинското издание "Суспилне" съобщи на 14 февруари, че Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) е извършило успешен удар с дрон върху петролното депо Польова, а губернаторът на Курска област Роман Старовойт заяви, че удар с украински дрон е причинил пожар в петролното депо.

Руски източници публикуваха кадри от експлозии в нефтеното депо и съобщиха, че ударът е причинил запалването на най-малко два петролни резервоара, пълни с дизелово гориво.

Това е петият успешен удар на украински дрон срещу руска петролна инфраструктура през последния месец.

Путин зове руснаците да раждат повече деца, за да няма демографска криза

Путин зове руснаците да раждат повече деца, за да няма демографска криза

Две деца на семейство е минималният брой, ако народите на Русия искат да запазят своята идентичност

Руският президент Владимир Путин продължава да развива аморфна идеология за Русия в подкрепа на геополитическата конфронтация със Запада, като се опитва да представи Русия за лидер на международно антинацистко движение. Путин каза на журналиста от Кремъл Павел Зарубин в интервю на 14 февруари, че много страни поддържат идеология за изключителността на някои нации над други и че такава идеология е коренът на нацизма

Путин заяви, че Русия трябва да започне да насърчава антифашистка и антинацистка работа и пропаганда на глобално ниво и че такава работа няма да бъде ефективна на държавно ниво.

ISW по-рано оцени, че Кремъл може да засилва обвиненията към "фашисткия Запад" в опит да се представи пред международната публика, особено тези, които не са съгласни със Запада.

Путин продължава да не успява да дефинира ясно какво включва тази "антифашистка и антинацистка" идеология и вместо това единствено очертава своята антизападна позиция като основа за неговата предвидена идеологическа конфронтация със Запада. Заявените цели на Путин за обединяване и поддържане на контрола върху руския свят - целенасочено неясно дефиниран като етнически руснаци, говорещи руски език и всяка територия и народ, колонизирани преди това от Съветския съюз и Руската империя - е част от по-големите империалистически амбиции на Русия и не е свързан с предполагаемите интереси в борбата срещу изфабрикувания модерен нацизъм. Путин се опитва да разшири както рамката на Руския свят, за да оправдае войната в Украйна и по-големите империалистически цели на Русия, така и изобразяването на Русия като лидер в международната борба срещу предполагаемия западен нацизъм едновременно, но не конгруентно.

Путин не посочил НАТО като причина за войната в Украйна

Путин не посочил НАТО като причина за войната в Украйна

Единственото, за което можем да съжаляваме, е, че не започнахме активните си действия по-рано, каза президентът в интервю

Путин умишлено представи погрешно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в опит да популяризира псевдоистория, насочена към отричане на украинската държавност. Путин целенасочено изопачи изявлението на Блинкен за неговия прадядо евреин, който бяга от Руската империя поради погроми. Путин твърди, че прадядото на Блинкън е от Полтавска област и е живял и е напуснал град Киев, като по този начин демонстрира, според Путин, признанието на Блинкен, че тези райони на Украйна са "изконно руска територия". Путин и други висши руски служители рутинно са представяли погрешно изявленията на западни служители за по-нататъшни руски информационни операции

Руски източници твърдят, че руските военни официално са отстранили командващия руския Черноморски флот (ЧФ) адмирал Виктор Соколов и са го заменили с началника на щаба вицеадмирал Сергей Пинчук.

Украински удар срещу щаба на руския ЧФ в окупирания Севастопол, Крим през септември 2023 г. вероятно е убил Соколов.

Лондон: Въпреки украинските удари руският флот още може да изпълнява задачите си в Черно море

Лондон: Въпреки украинските удари руският флот още може да изпълнява задачите си в Черно море

Руските кораби обаче остават уязвими

Руски блогър твърди, че Соколов, който е бил командир на ЧФ от септември 2022 г., е забранил на ЧФ да инсталират нестандартни устройства на плавателни съдове за откриване на морски дронове и друго технологично усъвършенствано оборудване и твърди, че ЧФ е загубил около 20 процента от силата си под командванаето на Соколов.

Говорителят на украинския флот капитан трети ранг Дмитро Плетенчук съобщи, че ЧФ са разполагали с почти 80 единици военноморска бойна техника в началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., от които 30 до 35 са били "тежко въоръжени".

Плетенчук заяви, че украинските сили са "унищожили" 26 военноморски бойни единици към 15 февруари 2023 г. и са "повредили сериозно" други 15. Плетенчук също така заяви, че руската брегова охрана (подчинена на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) има до 20 различни съда.

Избрани членове на водената от САЩ коалиция Контактната група за отбраната на Украйна (известна също като формат "Рамщайн") официално стартира коалиция за противовъздушна отбрана и се съгласи да сформира коалиция за дронове и коалиция за разминиране в подкрепа на Украйна след 19-тото заседание на групата в Брюксел на 14 февруари Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус и неговият френски колега Себастиен Льокорню подписаха споразумение за създаване на Коалиция за противовъздушни и противоракетни средства в подкрепа на способностите на противовъздушната отбрана на Украйна, а министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров добави, че Германия, Франция и Съединените щати ще ръководят коалицията на 15 държави.

Латвия и осем държави, включително Украйна, подписаха писмо за намерение да се присъединят към коалицията за дронове, която има за цел да достави един милион дронове за наблюдение от първо лице на Украйна.

Министерството на отбраната на Латвия обяви, че планира да похарчи най-малко 10 милиона евро през следващата година, за да изведе коалицията на следващото ниво, а министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс обяви, че Украйна ще получи хиляди дронове.

Латвия обяви нова помощ за Украйна
Обновена

Латвия обяви нова помощ за Украйна

В Рига се проведе и първата среща на коалицията за разминиране на Украйна

Шапс също обяви, че Обединеното кралство ще ръководи коалицията заедно с Латвия. Министерството на отбраната на Литва също обяви, че е подписало протокол за намерение за създаване на коалиция за разминиране с 20 други държави, а литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас обяви, че Литва ще ръководи коалицията за разминиране с Исландия и ще прехвърли бронетранспортьори на украинската армия и ще разпредели 1,2 милиона евро за програмата на НАТО за подкрепа на разминирането на Украйна. Анусаускас също така обяви, че Литва се присъедини към водената от Франция артилерийска коалиция, която стартира в Париж на 18 януари и ще направи своя първи принос към коалицията, като предостави 155-милиметрови артилерийски снаряди на Украйна на неуточнена дата.

Европейски служители също обявиха допълнителна помощ за Украйна по време на формата "Рамщайн". Писториус обяви, че Германия наскоро е обещала да прехвърли на Украйна военно оборудване на стойност 100 милиона евро, включително малки дронове с бомби, 77 камиона MULTI 1A1, медицинско оборудване, резервни части за различни оръжейни системи и ремонт на оборудване.

Анусаускас обяви, че Литва също ще предостави на Украйна неуточнени дронове и системи за борба с дронове като част от участието си в Коалицията за дронове и също така ще достави друга партида зимно оборудване на Украйна. Министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес обяви, че Испания се готви да прехвърли на Украйна още една партида от бронетранспортьори M113, превозни средства за превоз на персонал, други превозни средства, системи за противовъздушна отбрана и други материали в неопределен брой.

Украински военни заявиха, че партньорите на Украйна са обсъдили необходимостта от предоставяне на Украйна на оръжия с голям обсег и логистика за прехвърлянето на изтребителя F-16.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО и Украйна ще създадат съвместен център за анализ, обучение и обучение в Полша след срещите на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел на 15 февруари.

НАТО осигурява един милион дрона на Украйна
Обновена

НАТО осигурява един милион дрона на Украйна

Великобритания и Латвия създават коалиция за дронове

Столтенберг заяви, че НАТО ще отвори центъра в Бидгошч, Полша, което ще позволи на украинските сили да споделят своя боен опит с пакта и да се обучават заедно със своите колеги от съюзниците. Столтенберг също така заяви, че алиансът е договорил договори с производители на боеприпаси на стойност 10 милиарда долара. НАТО трябва попълни запасите от боеприпаси и да подкрепи Украйна.

Столтенберг добави, че европейските членки на НАТО за първи път колективно ще инвестират общо 380 милиарда долара за отбрана през 2024 г., което е два процента от колективния БВП на всички членки на НАТО.

Германия постигна целта на НАТО, отделя 2% от БВП за отбрана

Германия постигна целта на НАТО, отделя 2% от БВП за отбрана

Правителство ще отдели еквивалента на 73,41 милиарда долара за разходи за отбрана през настоящата година