Австралийски и френски министри се срещат в понеделник 16 месеца, след като Канбера прекрати голям договор за подводници, съобщи АФП.

Спорът избухна през септември 2021 г., когато предишният премиер на Австралия Скот Морисън внезапно разтрогна договор за Франция за изграждане на дузина дизелови подводници и обяви сделка за закупуване на американски или британски ядрени подводници.

Спорът за подводниците дойде като част от нов пакт за сигурност между Австралия, Великобритания и Съединените щати, наречен AUKUS. Той бе насочен към противодействие на надигащия се Китай.

Спорът дерайлира отношенията и заплаши да провали търговското споразумение между ЕС и Австралия, но двете страни започнаха да се помиряват, откакто премиерът Антъни Албанезе пое властта в Канбера, обещавайки да коригира връзките си с Париж.

AUKUS  отложи преговорите ЕС-Австралия

AUKUS отложи преговорите ЕС-Австралия

ЕК е солидарен с Франция след отменената сделка

През ноември френският президент Еманюел Макрон заяви, че предложението за подводница на страната му остава на масата, ден след срещата с Албанезе на срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

Подводниците ще бъдат конвенционални, а не атомни, и ще бъдат построени в Австралия, каза Макрон.

Албанезе още през юли приветства новото начало на връзките по време на посещение в Париж, подчертавайки, че ще действа с доверие, уважение и честност в отношенията си с Макрон.

Срещата в понеделник в Париж на френския външен министър Катрин Колона и министъра на отбраната Себастиен Льокорню с австралийските им колеги Пени Уонг и Ричард Марлс има за цел да надгради положителния импулс, наблюдаван след посещението на Албанезе през юли, каза говорителката на външното министерство Ан-Клер Лежандр.

Служител от министерството на отбраната каза пред АФП, че взаимоотношенията са отново в правилния път, но трябва да бъдат задълбочени, ако искат да доведат до "конкретни действия".

Все още не е ясно дали срещата в понеделник ще доведе до такива осезаеми резултати, каза служителят.

Франция се смята за тихоокеанска сила благодарение на своите отвъдморски територии, включително Нова Каледония и Френска Полинезия, и наблюдатели казват, че по-добрите отношения с Канбера ще й помогнат да утвърди влияние там. Но, казаха те, не е сигурно доколко Макрон иска да съгласува стратегията си там с тази на членовете на AUKUS.

Офицер от френската армия каза пред АФП, че Азиатско-тихоокеанският регион "е основна зона на интерес както за Китай, така и за Съединените щати".

Офицерът, пожелал анонимност, добави, че амбициите на Китай в региона "изискват стратегически отговор", но че Франция трябва да внимава да се присъедини към това, което може да се разглежда като "антикитайска коалиция".

Сделката за подводници AUKUS била "много сложна" за ядрените инспектори

Сделката за подводници AUKUS била "много сложна" за ядрените инспектори

Това обяви шефът на МААЕ

Макрон каза, че Франция може да действа като "балансираща сила" между Пекин и Вашингтон в региона, въпреки че експертите казват, че разстоянието до континентална Франция и сравнително слабото военно присъствие ще ограничат всякакви френски проекти там.

Уонг и Марлс казаха в съвместно изявление преди посещението, че дискусиите "ще развият и съгласуват френските и австралийските отговори на все по-предизвикателната стратегическа среда в Индо-Тихоокеанския регион и в Европа", използвайки друг термин за Азиатско-Тихоокеанския регион.

Срещата ще работи за "двустранна пътна карта за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, устойчивостта и действията в областта на климата, както и образованието и културата", казаха те.