Австралия за първи път извърши тестово изстрелване на ракета SM-6 на Raytheon от военен кораб, съобщава "Ройтерс".

Правителството посочва, че това е важна стъпка в интегрирането на оръжието за противовъздушна отбрана в бойния арсенал.

Изпитанието е било проведено край американския щат Хавай като част от учението Pacific Dragon 2024. Австралийското министерство на отбраната го нарече "важен крайъгълен камък" за споразумение, одобрено за първи път през 2021 г.

SM-6 е най-модерната ракета за военноморска противовъздушна отбрана в арсенала на САЩ, включително срещу балистични ракети. Ракетата е тествана и за поразяване на кораби и наземни цели, както и в сценарии въздух-въздух.

С поглед към Китай, САЩ увеличават военното си присъствие в Австралия

С поглед към Китай, САЩ увеличават военното си присъствие в Австралия

AUSMIN, изрази загриженост относно китайската военна активност около Тайван и морските претенции на Китай

"Това е още един пример за ускоряване на придобиването на критични способности за флота", заяви австралийският министър на отбранителната промишленост Пат Конрой. "Способността да се възпира противник чрез разширен обхват, както и да се възпират опитите за проектиране на мощ срещу Австралия е основна част от Националната стратегия за отбрана", допълни той.

Австралия работи за укрепване на военния си капацитет предвид нарастващото напрежение с Китай.

Разширяването на зоната, която един кораб може да защитава, принуждава противниците да действат по-далеч и позволява на Кралския австралийски флот да навлезе по-дълбоко в оспорвани води в случай на конфликт.

През март Австралия помогна на САЩ за друг тест на SM-6, като осигури събиране на данни, комуникации и проследяване.

Австралийското правителство не уточни колко от ракетите планира да закупи от Съединените щати. Когато продажбата беше одобрена през 2021 г. обаче, от правителствени документи на САЩ стана ясно, че приблизителната цена е 350 милиона долара за "отбранителни артикули и услуги".

Австралия ще закупи Javelin от САЩ за 60 млн. долара

Австралия ще закупи Javelin от САЩ за 60 млн. долара

Засилване на отбраната

Този брой включва както SM-6, така и по-стари ракети SM-2, които вече се използват от австралийския флот.

Не се посочва кога SM-6 ще бъдат въведени в експлоатация, но се отбелязва, че ракетите ще бъдат разположени на разрушители от клас "Хобарт", от които Австралия има три единици. Всеки може да носи 48 ракети за ПВО.

"Гъвкавостта на SM-6 прави ракетата привлекателно допълнение към ограниченото ракетно въоръжение на Кралския австралийски флот, предоставяйки му допълнителна способност за противокорабна и противоракетна отбрана, заяви Юън Греъм, старши анализатор в Австралийския институт за стратегическа политика.