Австралия заяви във вторник, че ще засили противовъздушната и противоракетната отбрана в сделка на стойност 7 милиарда австралийски долара (4,7 милиарда долара) със Съединените щати за придобиване на ракети с голям обсег SM-2 IIIC и SM-6 за своя флот, предава Ройтерс

SM-6 е най-модерната ракета за военноморска противовъздушна отбрана в арсенала на САЩ, която може да действа включително срещу балистични ракети и също е изпробвана за поразяване на кораби и наземни цели, както и в сценарии въздух-въздух.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс каза, че SM-6 ще бъдат разположени в разрушителите от клас Hobart на флота и бъдещите фрегати от клас Hunter.

"SIM-6 и SIM-2 Block IIIC ще позволят на нашия флот да поразява морски, сухопътни и въздушни цели на далечни разстояния и ще осигури крайна способност за отбрана от балистични ракети, повишавайки капацитета на флота ни да защитава австралийците и техните интереси ", каза той в изявление.

Австралия заяви миналата година, че ще даде приоритет на способността за прецизни удари на далечни разстояния и укрепването на своите северни бази в най-голямото преразглеждане на отбранителната стратегия на страната след Втората световна война на фона на интензивната конкуренция между САЩ и Китай, в която "има потенциал за конфликт".

Австралия и Съединените щати работят за надграждане на базите в Северна и Западна Австралия, които са по-близо до Китай в Южнокитайско море, отколкото столицата на Австралия Канбера.

Австралия извърши ключов тест на усъвършенствана ПВО ракета

Австралия извърши ключов тест на усъвършенствана ПВО ракета

Ракета SM-6 е изстреляна от военен кораб