В понеделник Австралийската разузнавателна организация за сигурност (ASIO) повиши нивото на национална заплаха от тероризъм в страната до "вероятна" за първи път от 2014 г. насам, съобщи ABC News.

Генералният директор на ASIO Майк Бърджес заяви, че средата за сигурност в Австралия е станала по-нестабилна и непредсказуема, тъй като все повече граждани "се радикализират и се радикализират по-бързо".

Източници от разузнаването заявиха, че решението за повишаване на нивото на заплаха не е предизвикано от отделен проблем или идеология, но отбелязаха цялостното нарастване на поляризацията в Австралия и други западни страни.

Източниците заявиха, че социалното единство е подложено на натиск, а недоволството от епохата на Ковида се изостря от конфликта между Израел и "Хамас".

Нивото на терористична заплаха е променяно за последен път през 2022 г., когато е понижено до "възможно".

"Искам да успокоя австралийците, че "вероятно" не означава неизбежно и не означава, че става дума за разузнавателни данни за непосредствена заплаха или опасност".

Министър-председателят Антъни Албанезе направи това изявление в Канбера.

Австралия: Израел не е убил умишлено чуждестранни хуманитарни работници в Газа

Австралия: Израел не е убил умишлено чуждестранни хуманитарни работници в Газа

зраелското разследване на смъртните случаи е било "навременно, подходящо и, с някои изключения, достатъчно"

"Но съветът, който получихме, е, че все повече австралийци приемат по-разнообразни крайни идеологии и наша отговорност е да бъдем бдителни."

Нивото на терористична заплаха в Австралия се оценява от служителите по сигурността по петстепенна скала, като "не се очаква" е най-ниската оценка, а "възможно" е втората най-ниска оценка.

Днешната промяна премества оценката до средното ниво "вероятно". След "вероятно" по-сериозните нива са "очаквано" и след това "сигурно".

Австралия, Нова Зеландия и Канада настояват за незабавно спиране на огъня в Газа

Австралия, Нова Зеландия и Канада настояват за незабавно спиране на огъня в Газа

Цивилните трябва да бъдат защитени

Нивото "вероятно" означава, че служителите по сигурността смятат, че "има повече от 50 % вероятност за нападение на сушата или планиране на нападение през следващите дванадесет месеца".

Ръководителят на шпионската агенция ASIO Майк Бърджис заяви, че австралийците "трябва да са наясно, но не и да се страхуват" - адаптация на предупреждението от времето на правителството на Хауърд да бъдат "нащрек, но не и разтревожени".

Бърджис заяви, че през октомври е предупредил, че разпалените думи за конфликта в Близкия изток могат да предизвикат напрежение в Австралия.

И Австралия санкционира израелски заселници на Западния бряг

И Австралия санкционира израелски заселници на Западния бряг

Страната смята израелските селища в окупираните палестински територии за незаконни и пречка за мира

"За съжаление това се случва", каза той.

Бърджис заяви, че неговата агенция не вярва, че някой от предполагаемите терористични заговори, които е разследвала през изминалата година, е бил вдъхновен от конфликта в Газа.

Австралия обвини семейна двойка в шпионаж в полза на Русия

Австралия обвини семейна двойка в шпионаж в полза на Русия

Опитали да получат достъп до отбранителни материали и да ги изпратят на руски служители

Запитан за практическото въздействие на решението за повишаване на нивото на заплаха, Бърджис заяви, че властите ще преразгледат предишните си оценки на лицата за това дали те могат да прибягнат до насилие.