Израелските въздушни удари, които убиха международни хуманитарни работници в Газа през април, са резултат от сериозни оперативни провали, но не са били умишлени, според преглед на австралийското правителство на инцидента, цитиран от "Ройтерс".

Три израелски въздушни удара удариха конвой от хуманитарни превозни средства, пътуващи през Газа на 1 април, убивайки седем служители на Световната централна кухня (WCK), включително ръководителя на австралийския екип Зоми Франкком. Сред убитите има и палестинци и граждани на САЩ, Великобритания и Полша.

Убийствата предизвикаха широко осъждане от страна на съюзниците на Израел, както и обвинения от някои, че Израел умишлено е нападнал хуманитарните работници, твърдение, което той отхвърли.

В австралийски преглед на смъртните случаи се казва, че Израелските отбранителни сили (IDF) са решили да изстрелят ракети по конвоя, след като погрешно са повярвали, че е бил отвлечен от бойци на "Хамас", които всъщност са били местни охранители.

Освен това информацията за движението на конвоя на WCK не е достигнала до екипа на израелската армия, която е предприела удара, се казва в съобщението. Това объркване се усложни, тъй като израелските служители не можаха да комуникират директно с конвоя с помощ, се добавя в прегледа.

Борел се чуди колко грешки е допуснал Израел, преди да убие 140 хуманитарни работници на ООН

Борел се чуди колко грешки е допуснал Израел, преди да убие 140 хуманитарни работници на ООН

Ръководителят на външната политика предлага четири стъпки "за спешно справяне с ужасната ситуация в Газа и слагане на край на войната"

Персоналът на израелската армия също е нарушил стандартните процедури при нареждането на втория и третия удар по конвоя, без да извърши друг процес на идентификация, се казва в съобщението.

"При този инцидент изглежда, че контролът на армията се е провалил, което е довело до грешки при вземането на решения и погрешна идентификация, вероятно усложнена от ниво на пристрастност при потвърждение", според главния маршал на авиацията Марк Бинскин, който пътува до Израел, за да разследва инцидента.

"Въз основа на информацията, с която разполагам, моята оценка е, че ударът на IDF срещу хуманитарните работници на WCK не е бил съзнателно или умишлено насочен срещу WCK."

Израелското разследване на смъртните случаи е било "навременно, подходящо и, с някои изключения, достатъчно", каза той.

Световната централна кухня спира дейностите си в Рафах заради израелските атаки

Световната централна кухня спира дейностите си в Рафах заради израелските атаки

Продължаващите атаки принудиха организацията да спре основната си кухня в Рафах и да преустанови операцията си на север

Бинскин каза, че извинението и обезщетението за семействата са важни съображения за Израел, но не препоръча Австралия да ги поиска от Израел.

Израелската армия се извини и уволни двама висши офицери, участвали в ударите. Други трима командири са официално порицани. Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че ударите са били непреднамерени и трагични.

Външният министър Пени Уонг каза, че Австралия иска отговорните лица да бъдат подведени под отговорност, включително наказателни обвинения, ако е необходимо.

Уонг каза, че е писала на израелския си колега, призовавайки за по-голяма защита на хуманитарните работници.

Израел бави визите за Газа на десетки хуманитарни работници на ООН

Израел бави визите за Газа на десетки хуманитарни работници на ООН

Хуманитарните организация виждат проблема като част от блокирането на помощта за Газа

"Това не е изолиран инцидент", каза тя.

"Видяхме 250 хуманитарни работници, убити по време на този конфликт и също така видяхме скорошни събития, при които бяха обстрелвани автомобили на ООН и е ясно, че трябва да се направи повече."

Известният готвач Хосе Андрес, основател на благотворителната World Central Kitchen (WCK) заяви пред "Ройтерс" в емоционално интервю през април, че израелската атака, при която бяха убити седем от неговите хуманитарни работници в Газа, е била насочена към тях "систематично, кола по кола".

WCK е поддържала ясна комуникация с израелските военни, които според него са знаели движенията на неговите хуманитарни работници.

"Това не беше просто лош късмет, когато е била хвърлена бомба на грешното място, каза Андрес, с което опроверга изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху за неумишлен удар.

Байдън и Нетаняху обсъдили военно разполагане на САЩ в подкрепа на Израел
Обновена

Байдън и Нетаняху обсъдили военно разполагане на САЩ в подкрепа на Израел

Пентагонът е обсъдил с Централното командване на САЩ какви корекции да бъдат направени в позицията на американските сили в региона