Австралия разширява санкциите срещу Русия и Беларус, съобщава ТАСС.

"Днес Австралия наложи целенасочени санкции на 35 организации в отбранителния, технологичния и енергийния сектор на Русия, както и на 10 физически лица, кред които руски министри и високопоставени служители, както и на висши военни служители в Беларус", заяви австралийският външен министър Пени Вонг.

"Този ход беше предприет при внимателна координация с нашите международни партньори, за да окаже максимално въздействие върху онези лица и организации, които играят роля в пряката или косвената подкрепа на незаконното и неморално нахлуване на Русия в Украйна", допълни тя.

По нейни думи санкциите "са насочени към организации и лица с икономическо и стратегическо значение за Русия".

Русия привиква посланика на Австралия

Русия привиква посланика на Австралия

Нов скандал между двете страни

Под удара на новите наказателни мерки попадат компании, доставящи модерни технологии, електроника и оборудване за руската армия, както и организации, работещи в сектора на ядрената енергетика и участващи в добива на арктически ресурси.

Освен това санкции са наложени на първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов, вицепремиера Дмитрий Чернишенко, омбудсмана по правата на човека Татяна Москалкова, първия заместник-председател на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) на Русия Андрей Турчак, главния изпълнителен директор на концерна "Калашников" Владимир Лепин и главния изпълнителен директор на холдинга "Хеликоптери на Русия" Николай Колесов.

От март 2014 г. насам Австралия е обявявала антируски санкции общо 25 пъти. В черния списък на страната влизат над 1100 руски граждани и повече от 300 организации.

Канбера прекъсна всякакви търговски отношения с Русия, замрази активите на лицата в черния списък и забрани на националните си предприятия да правят бизнес с руски компании, включени в черния списък.

Австралия с нови санкции срещу Русия

Австралия с нови санкции срещу Русия

Правителството наложи забрани за пътуване на дъщерите на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров