Австралия се отказва от своя флот от френски военни хеликоптери "Тайпан" въпреки усилията на Париж да запази действащия в момента договор, съобщава "Франс прес".

Доверието между двете страни спадна рязко през 2021 г., когато бившето консервативно правителство на Австралия внезапно разтрогна споразумение на стойност 90 милиарда австралийски долара (62 милиарда щатски долара) за укрепване на флота с френски подводници.

В разгара на скандала френският президент Еманюел Макрон обвини тогавашния австралийски премиер Скот Морисън, че е излъгал за сделката, и Париж отзова своя посланик от Канбера.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс - част от лявоцентристкото правителство, избрано миналата година, заяви, че машините MRH90 или "Тайпан" ще бъдат заменени с хеликоптери "Блек Хоук" американско производство.

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Франция иска обяснение

Той изрази увереност, че това няма да навреди на възстановените отношения между Австралия и Франция.

"Най-важното нещо е да се държим честно с французите. Ние сме уверени, че това няма да прекъсне подновените отношения с Франция", посочи Марлс пред националната телевизия ABC.

Той посочи, че френското правителство има значителен дял в "Еърбъс" - компанията, която произвежда "Тайпан" - и настоява Австралия да запази своя флот от 40 машини.

Марлс обаче обясни, че хеликоптерите са били засегнати от скъпи ремонтни дейности.

"От много години имаме проблеми с поддръжката и получаването на резервни части за хеликоптерите "Тайпан", отбеляза той.

Франция съзря ново дъно и умишлена измама в спора за подводниците с Австралия

Франция съзря ново дъно и умишлена измама в спора за подводниците с Австралия

"Ново безпрецедентно ниско ниво"

"Просто не разполагаме с летателните часове от "Тайпан", от които се нуждаем. Убедени сме, че можем да получим това от "Блек Хоук".

Бившият премиер Морисън се отказа от изгоден договор за подводници с френската военноморска компания през септември 2021 г., като вместо това избра да закупи ядрени подводници от Великобритания или Съединените щати.

Отношенията между двете страни бяха влошени до май миналата година, когато Австралия избра за нов министър-председател Антъни Албанезе, който реши да възстанови връзките с Париж.