Междупартийна делегация от австралийски законодатели ще пътува до Съединените щати този месец, за да поиска освобождаването на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж. Това съобщи групата за подкрепа на Асанж днес, съобщава "Ройтерс".

Тя ще настоява САЩ да се откаже от опитите си да екстрадират Асанж от Великобритания, където той в момента е затворен. Припомняме, че той е издирван по обвинения във оповестяването на поверителни американски военни и дипломатически записи чрез WikiLeaks.

Австралийската делегация ще се срещне с членове на Конгреса и Сената, служители на държавния и правосъдния отдел и мозъчни тръстове, включително Американския съюз за граждански свободи и Репортери без граници.

Делегацията включва бившия вицепремиер Барнаби Джойс и депутати от австралийското лейбъристко правителство, опозицията и партията на Зелените.

Мексико иска освобождаването на Асандж от британския затвор

Мексико иска освобождаването на Асандж от британския затвор

Основателят на WikiLeaks не изпълни паричната гаранция, която му беше наложена и се скри в посолството на Еквадор в Лондон

Братът на Асанж Габриел Шиптън, който е председател на организацията за подкрепата му, каза, че огромното мнозинство от австралийците не разбират защо САЩ продължават да изискват екстрадирането му.

"Австралийците виждат САЩ като наш най-близък съюзник... но в момента Джулиан е държан заложник от отмъстителна американска администрация и това вреди на американско-австралийските отношения", каза той в изявление.

Поддръжниците на Асанж казват, че той е станал жертва, защото е разобличил неправомерните действия на САЩ, включително в конфликтите в Афганистан и Ирак. Вашингтон твърди, че разкриването на секретните документи е изложило на риск негови служители за сигурност.

През май Албанезе каза, че е разочарован, че не е постигнато дипломатическо решение за прекратяване на задържането на Асандж и че остава загрижен за психичното му здраве.

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

Призовават основателят на WikiLeaks да бъде незабавно хоспитализиран

Подкрепата за Асанж сред политиците в САЩ остава ниска. Само няколко членове на Конгреса са подкрепили искането за оттегляне на обвиненията срещу него.

Ако бъде екстрадиран, Асанж е изправен пред присъда до 175 години в затвор с максимална сигурност.