Австрийският съд в Залцбург реши да не арестува пенсионирания полковник, заподозрян в шпионаж, съобщава АПА, цитирани от "Спутник".

Прокуратурата в Залцбург преди това заяви, че заподозряният може да бъде осъден до 10 години затвор.

След информация за шпионаж, публикувана в австрийския вестник "Кронен Цайтунг" на 9 ноември, австрийският канцлер Себастиан Курц потвърди, че 70-годишен австрийски полковник е заподозрян в шпиониране за Москва и поиска от Русия да предостави "прозрачна" информация.

Лавров и Кнайсл обсъдиха шпионския скандал

Лавров и Кнайсл обсъдиха шпионския скандал

Сергей Лавров е заявил, че е неприемливо да се отправят обвинения без доказателства

 

Припомняме, че руският президент Владимир Путин бе гост на сватбената церемония на Карин Кнайсъл през август месец тази година.

Още вчера обаче австрийският посланик в Москва Йоханес Айгнер ще бъде привикан в Министерството на външните работи на Русия.

Вчера австрийските власти съобщиха, че се води разследване срещу австрийски полковник в оставка за шпионаж в полза на руските служби. Според обвиненията той е предавал на руското военно разузнаване информация за австрийската военна авиация, за високопоставени чиновници. Прокуратурата проверява дали е имало разгласяване на държавна тайна. Полковникът е сътрудничил на руското ГРУ от 90-те години на миналия век.

"Ди прес" съобщи, че задържаният полковник е направил пълни самопризнания.

Вестник "Кронен Цайтунг" съобщи, че документи показват, че още през 2006 г. полковникът се опитвал да прекрати шпионската си дейност, но руските служби не са му позволили да го направи.

Руската страна прехвърли вината за случая на Австрия, като я упрекна в "мегафонна дипломация".

В Австрия заловиха втори руски шпионин

В Австрия заловиха втори руски шпионин

Става дума за човек от спецслужбите…