Президентът на Азербайджан Илхам Алиев смята, че де факто има мир между Баку и Ереван, съобщава ТАСС.

"Между Азербайджан и Армения де факто има мир, тъй като ситуацията на границата беше спокойна през последните няколко месеца. Но все още предстои да бъде подписан мирен договор, който да доведе този процес до логичния му край", посочи той.

Алиев посочи и че Армения ще трябва да се откаже от териториалните си претенции към Азербайджан.

Подготвя се пакт за ненападение в Кавказ

Подготвя се пакт за ненападение в Кавказ

Между Армения и Азербайджан

По негови думи Баку и Ереван могат да постигнат мир, ако Армения измени своята Конституция и други правни документи и прекрати териториалния си спор с Азербайджан.

Той заяви, че Декларацията за независимост на Армения директно призовава за присъединяване на азербайджанския регион Карабах към Армения и нарушаване на териториалната цялост на своя съсед.

Азербайджанският лидер похвали като положителна стъпка процеса на започване на вътрешни дискусии в Армения за внасяне на изменения в Конституцията, които според него "може да проправят пътя за приключване на мирния процес възможно най-скоро".

Армения и Азербайджан положили основата на мирния договор

Армения и Азербайджан положили основата на мирния договор

С посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Съседите от Южен Кавказ са водили две войни през последните 30 години за Нагорни Карабах - планински район, който е част от Азербайджан, но където етническите арменци са се отцепили и на практика са установили независимост през 90-те години.

Азербайджан си върна спорния регион Нагорни Карабах със светкавична офанзива през септември, която принуди повечето от неговите 120 000 етнически арменци да избягат в Армения.

Армения и Азербайджан бяха част от Съветския съюз, който се разпадна през 1991 г. Въпреки че Русия смята себе си за гарант за сигурността в региона, влиянието ѝ намаля през последните две години, тъй като войната в Украйна отклони вниманието ѝ.

Армения обаче остро критикува като неефективна руската роля в Карабах.