Ереван предложи на Баку да подпише пакт за ненападение, в случай че сключването на мирен договор между страните отнеме повече време от очакваното. Това съобщи министър-председателят на Армения Никол Пашинян, който говори на събитие по повод 32-ата годишнина от създаването на армията на републиката, предава News.am.

Пашинян заяви, че Армения е ангажирана с мирната програма и няма да се отклони от нея. Той припомни, че страната е отправила предложения към Азербайджан относно механизма за взаимен контрол на въоръженията. Политикът говори за тази инициатива в средата на януари, като отбеляза, че споразумението е необходимо, за да могат двете страни "да контролират изпълнението на споразуменията помежду си".

Арменският премиер също така заяви, че Ереван не претендира за никаква територия, различна от неговата суверенна територия, и "никой не може да има претенции към която и да е територия на Република Армения". "Както вече казах, ние сме готови да дадем такива гаранции, трайни и необратими гаранции, но очакваме подобни гаранции и от другите", каза Пашинян.

Ден по-рано азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов заяви, че в началото на януари Ереван е връчил на Баку пакет от предложения за мирен договор и страната подготвя отговор, който може да отнеме няколко седмици. Министърът не уточни в какво се състоят предложенията. По-рано Баку заяви, че е готов за преки мирни преговори с Ереван.

Азербайджан и Армения преговарят за сключване на мирен договор от няколко години. През април 2023 г. Пашинян заяви, че подписването му ще бъде възможно само ако сегашна Армения е в границите на Арменската ССР, в чиито граници републиката получи независимост през 1991 г.

Армения иска взаимен контрол върху оръжията с Азербайджан

Армения иска взаимен контрол върху оръжията с Азербайджан

Пашинян не е доволен на този етап от исканията на Баку

В края на декември в Санкт Петербург се проведе неофициална среща на върха на държавните глави от ОНД; Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещнаха за първи път, откакто Нагорни Карабах премина под контрола на Азербайджан след "антитерористична операция" през есента на 2023 г. В деня на събитието говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Азербайджан и Армения са готови да финализират мирно споразумение.