Азербайджан поиска от Международния съд да продължи с дело, обвиняващо Армения в провеждане на кампания за етническо прочистване, съобщава "Ройтерс".

Става въпрос за едно от двете съревноваващи се дела, започнати от враждуващите страни през десетилетия на етнически конфликт.

Армения и Азербайджан са поискали решения в Международния съд срещу отсрещната страна за последиците от конфликти, датиращи от разпадането на Съветския съюз, главно за Нагорни Карабах - част от Азербайджан и някога дом на много арменци.

Етническите арменци спечелиха война през 90-те години, в която стотици хиляди азери напуснаха домовете си в и в близост до Нагорни Карабах. Ситуацията до голяма степен се обърна от 2020 г. насам, като Азербайджан си върна контрола над спорния регион с военни победи и хиляди арменци избягаха от там.

Армения отхвърля дело на Азербайджан за етническо прочистване

Армения отхвърля дело на Азербайджан за етническо прочистване

След като и Ереван съди в Хага Баку за същото

Вчера Армения поиска от Международния съд да отхвърли делото, заведено от Азербайджан, по технически причини, след искане седмица по-рано от Азербайджан да отхвърли делото, заведено от Армения. Окончателните решения и в двата случая може да са след години и съдът няма начин да изпълни решенията си.

Заместник-външният министър на Азербайджан Елнур Мамедов заяви на съдиите, че възраженията на Армения срещу юрисдикцията на съда трябва да бъдат отхвърлени.

Армения за първи път заведе делото си в Международния съд през 2021 г., като обвини Азербайджан в прославяне на расизма срещу арменците, допускане на реч на омразата срещу тях и унищожаване на арменски културни обекти в нарушение на Конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация.

Армения иска Международният съд да разследва Азербайджан за етническо прочистване

Армения иска Международният съд да разследва Азербайджан за етническо прочистване

Споровете между двете съседни кавказки страни се пренесоха и на тази арена

На свой ред Азербайджан също заведе дело срещу Ереван седмица по-късно с аргумента, че Армения е извършила кампания на етническо прочистване от началото на 90-те години до 2020 г.

И двете страни взаимно отричат ​​обвиненията си.

Засега изслушванията обхващат само правни възражения срещу юрисдикцията на Международния съд и няма да навлизат в основателността на исковете за дискриминация.