Главната прокуратура на Азербайджан е инициирала наказателно производство и е започнала разследване за незаконни икономически дейности в Нагорни Карабах, нанесени щети в голям мащаб и незаконни приходи по отношение на компании от България, Швейцария, Уругвай, Аржентина, Румъния и др., съобщават азерски медии.

Азербайджанските власти определят конфликтната зона Нагорни Карабах като "окупираните територии" от Армения.

Петима азерски войници убити при боеве в Нагорни Карабах

Петима азерски войници убити при боеве в Нагорни Карабах

Боевете са възникнали в събота в районите на Ходжавенд и Физули

В резултат на разследването е установено, че шефовете на компаниите - българската "Родина-Хасково", швейцарската "Haik Watch and Jewelry Co", уругвайската "Centro Ceibal", аржентинската "Deccan Gold Mines" и румънската "Cosmote Romanian Mobile Telecommunications" в периода между 1999 и 2017 г. многократно незаконно са преминавали държавната граница от Азербайджан през Армения като организирана група, и заедно с други хора в Нагорни Карабах са създали дружества без държавна регистрация, изисквана от азербайджанските закони.

С извършването на тези дейности, включително и използването на природните ресурси и минерали, те са причинили големи щети, получавайки незаконни приходи, както и са извършили действия, целящи укрепване на окупацията и нарушаване на териториалната цялост на Азербайджан.

Отбелязва се също, че съгласно нормите и принципите на международното право, изискванията на азербайджанското законодателство, Главната прокуратура на страната ще продължи да предприема необходимите мерки срещу онези, които се занимават с незаконна икономическа дейност в окупираните азербайджански територии, както и срещу лица, които поставят под съмнение териториалната цялост на Азербайджан. 

Българската компания "Родина-Хасково" се занимава с производство на машини и съоръжения за хранителната промишленост.