В дебат за бъдещето на Европа в европейския парламент, финландският премиер Юха Сипила призова държавите-членки да преразгледат своите финанси.

Той подчерта, че това се отнася както за Съюза като цяло, така и за паричния съюз. "Идеята, че трябва да решим този вид проблем с помощта на постоянни фискални трансфери, е неприемлива за нас. Най-добрата застраховка срещу финансовите шокове е балансиран бюджет и ниско съотношение на дълга".

Сипила изрази загриженост относно върховенството на закона, което е поставено под съмнение в някои държави-членки.

"Проблемите с принципите на правовата държава, свободата на печата и правата на жените ... Как трябва ЕС да работи за общи ценности в своята външна политика, а не може да го направим вътрешно".

Финландският премиер Сипила: Очаквайте повече кризи в еврозоната

Финландският премиер Сипила: Очаквайте повече кризи в еврозоната

Тя е голямо постижение, но нейното оцеляване зависи от всички нейни членове

Общите ценности на демокрацията и вярата в правовата държава са крайъгълният камък на свободата, сигурността и просперитета на Европа, обясни той и допълни, че "трябва да намерим начини да преодолеем вътрешните разделения на Европа. Но в същото време не трябва да има компромис по отношение на върховенството на закона", добави Сипила.

В своето изказване, Вебер напълно подкрепи финансовата дисциплина и най-важна за него е думата стабилност, защото тя означава бъдеще. Но когато става въпроса за иновциите, за еврото, това означава бюджет, с какво ще допринесат държавните членки и "какви пари ще се сложат на масата".

Ги Верхофстат обясни, че една валута като еврото, на световната сцена има нужда от фискален капацитет. Трябва да има хармонизиран растеж в еврозоната. Нужно да се направи нещо във връзка с асиметричните шокове, това всяка една страна по отделно не може да направи.

За да може Европа да има най-добрия пазар в света и трябва регулатор за дигитален, енергиен и капиталов пазар. Верхофстат се надява Европа да създаде единен отбранителен съюз.

Бъдещето на ЕС зависи от първите евроизбори след Брекзит

Бъдещето на ЕС зависи от първите евроизбори след Брекзит

Говорителят на ЕП Джуаме Дук призова да се гласува

В своето изказване пред ЕП, Сипила подчерта напредъка на популизма в Европа. Според него, на много места могат да се видят последиците от това, което се случва, когато се представят прости решения на трудни въпроси." И накрая, никой не поема отговорност. Такъв беше случаят в Обединеното кралство и резултатите от това вече могат да се видят ясно", добави той.

Във връзка с бариерите пред търговията в глобален мащаб, Сипила обясни, че "това е много пагубно. Трябва да направим всичко възможно, за да го предотвратим и да съборим бариерите пред търговията, които другите искат да построят".

Сипила подчерта търговските споразумения, които ЕС има с Япония, Виетман, Сингапур, Мексико и Канада, са примери, които противоречат на настоящите протекционистки тенденции. "Противодействието на търговските бариери и протекционизма е особено важно за малките страни. Отклоняването от общоприетите правила може да има фатални последици, особено за малките държави".

Сипила призова ЕС да заеме водеща роля в световен мащаб и в политиката за климата. ЕС трябва да ръководи развитието на тази политика. Според него, мерките за климата не изключват икономическия растеж.

Европа се „разпада пред очите ни”, предупреждават 30 топ интелектуалци

Европа се „разпада пред очите ни”, предупреждават 30 топ интелектуалци

Трябва да преоткрием политическия волунтаризъм