Преговорите по зърнената сделка продължават, но много въпроси по изпълнението на руската част от инициативата все още остават нерешени. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Знаете, че много въпроси относно нашата част от сделката остават без отговор. Сега трябва да вземем решение", отбеляза той.

Песков подчерта, че Москва ще обяви решението за зърненото споразумение, когато такова бъде взето.

Междувременно източник в Анкара, запознат с въпроса, съобщи, че Турция очаква зърнената сделка да бъде удължена с поне два месеца.

Украйна не знае какво се случва със зърнената сделка

Украйна не знае какво се случва със зърнената сделка

Киев не изключва Москва да прекрати споразумението на 18 май

Ние в Турция продължаваме да сме оптимисти относно перспективите за удължаване на сделката за зърно, изтъкна той.

Споразумението за износ на храни от Украйна беше сключено на 22 юли миналата година за 120 дни и удължени през ноември за същия период. То регламентира реда за доставки на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южне.

Освен това беше подписан меморандум между Русия и ООН за премахване на ограниченията за износ на руски селскостопански продукти и торове за световните пазари. Москва обаче твърди, че втората част от споразумението не се изпълнява. По тази причина Москва заплаши да прекрати сделката на 18 май.

На 10-11 май представители на Русия, Турция, Украйна и ООН обсъдиха в Истанбул въпросите за удължаването на споразумението и изпълнението на руската част от споразумението за доставки на зърно и торове. Акцент бе поставен и върху въпросите за безопасното функциониране на зърнения коридор. След преговорите не бяха обявени конкретни решения за удължаване на сделката или за разглеждане на изискванията на Москва.

Русия: Зърнената сделка ще бъде прекратена, ако няма гаранции

Русия: Зърнената сделка ще бъде прекратена, ако няма гаранции

Дава срок до 18 май