Срокът на действие на т.нар. зърнена сделка ще бъде продължен с 60 дни. Това съобщава тази сутрин държавната агенция ТАСС, позовавайки се на източник, пожелал анонимност. Решението обаче ще бъде публично огласено от президента на Турция Реджеп Ердоган. Очаква се и телефонен разговор между Ердоган и Владимир Путин.

ТАСС пише, че Русия обаче би се съгласила на такова удължаване за последен път.

Източникът нарича решението "жест на Русия", който е плод на надежда, че нейните изисквания, залегнали в Истанбулския меморандум от 22 юли миналата година, ще бъдат взети под внимание.

Русия готова да удължи зърнената сделка?
Обновена

Русия готова да удължи зърнената сделка?

Засега се проверяват само изходящи плавателни съдове

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин, след преговорите, проведени на 10-11 май в Истанбул между делегациите на Русия, Турция, Украйна и ООН, заяви, че Русия ще се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, ако Москва не получи гаранции, че исканията им ще бъдат изпълнени до 18 май. Исканията на Русия засягат облекчаване на износа й на селскостопански продукти и торове, връщане на Руската земеделска банка към системата SWIFT и "редица други въпроси".

От друга страна с информацията, че лично Ердоган смята да обяви продължаването на споразумението и то днес или утре, вкарва процеса директно в предизборната кампания в Турция, която само след часове ще гласува за своя нов президент.

Ердоган може да загуби изборите в Турция и това ще е удар за Путин

Ердоган може да загуби изборите в Турция и това ще е удар за Путин

Изборите ще имат отражение за Москва, Киев, Вашингтон и Брюксел