Украйна не изключва сделката, позволяваща безопасен износ на зърното ѝ през Черно море, да приключи на 18 май. Това заяви Олга Трофимцева, посланик за специални поръчения на украинското дипломатическо ведомство, съобщава "Ройтерс".

Тя обясни, че ситуацията е несигурна, тъй като за тази седмица не са планирани допълнителни преговори.

По нейни думи Украйна получава противоречиви сигнали за бъдещето на споразумението, чието удължаване беше обсъдено в Турция миналата седмица.

Украинските черноморски пристанища се оказаха блокирани след нахлуването на руските сили през миналата година, но достъпът до три от тях беше разрешен през юли 2022 г. съгласно споразумение между Москва и Киев, сключено с посредничеството на ООН и Турция.

Русия: Зърнената сделка ще бъде прекратена, ако няма гаранции

Русия: Зърнената сделка ще бъде прекратена, ако няма гаранции

Дава срок до 18 май

"Ситуацията като цяло (след преговорите) не се е променила много и получаваме доста противоречива информация за зърнената сделка и възможността за продължаването ѝ", призна Трофимцева.

Москва заплаши да прекрати сделката на 18 май, освен ако не бъде изпълнен списък от искания за премахване на пречките пред собствения ѝ износ на зърно и торове.

"Подобно прекратяване от страна на Русия от зърнената сделка е възможно, но за всички и най-вече за Москва това ще означава ескалация на ситуацията и тя ще усложни бъдещата си позиция за преговори", предупреди Трофимцева.

Тя посочи, че Украйна е изнесла 2,5 милиона тона селскостопански стоки през април въпреки затрудненото използване на зърнения коридор.

Прекратяване на зърнената сделка няма да е апокалипсис за Украйна

Прекратяване на зърнената сделка няма да е апокалипсис за Украйна

Киев е готов с алтернативни начини за износ