Типът сделка, сключена между Италия и Албания, за пренасочване на лицата търсещите убежище, вероятно е неосъществима във Франция. Това заяви премиерът на страната Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на Европейския съюз се борят с нелегалната имиграция, която се превърна в изключително чувствителна тема в много страни от 27-членния блок. На среща на върха в по-рано тази седмица те се споразумяха да използват всички свои лостове, включително търговия, помощ за развитие и визова политика, за да ускорят връщането на мигранти, влизащи нелегално в блока.

Планът на италианското правителство, който беше критикуван от правозащитни групи.

"Не мисля, че примерът между Италия и Албания може да бъде транспониран във Франция, посочи Барние. По думите му по правни и институционални причини подобна сделка изглежда неприложима във Франция.

Франция и Италия, наред с други стъпки, ще създадат общ полицейски екип за разследване на контрабандата на мигранти, добави Барние.

Въпреки че нелегалната имиграция остава изключително чувствителна тема, незаконните мигранти, пристигащи в Европа миналата година, бяха една трета от 1 милион, наблюдавани по време на кризата през 2015 г., като броят им спадна допълнително тази година.

Припомняме, че още през 2023 г. Италия обяви намерение да изгради центрове за мигранти в Албания. Джордвия Мелони защити този план на правителството. Първата група мигранти замина от Италия за Алабания на 14 октомври 2024 г. Премиерът на Албания Един Рама заяви, че кабинетът му е направил изключение за Италия и е отхвърлил други искания да приеме мигранти от други страни членки на ЕС.

Римски съд реши, че мигрантите, пратени в Албания, могат да бъдет върнати в Италия

Римски съд реши, че мигрантите, пратени в Албания, могат да бъдет върнати в Италия

Това е удар на плана на премиера Джорджия Мелони