Италия изпраща първата група мигранти в Албания на борда на военен кораб. Това заяви източник, запознат с въпроса, съобщава "Ройтерс".

Рим привежда в действие противоречив план за обработка на хиляди търсещи убежище в чужбина.

Правителството на Джорджа Мелони изгради два приемни центъра в Албания. Това бе първото подобно споразумение, включващо страна от Европейския съюз, която отклонява мигранти към страна извън ЕС в опит да възпре незаконните пристигащи.

Източникът, пожелал анонимност, посочи, че корабът Libra е отпътувал от остров Лампедуза с неопределен брой мигранти, които наскоро са били спасени в морето.

Той уточни, че всички те са мъже от списък със страни, които Италия счита за безопасни и които ще бъдат подложени на ускорен граничен контрол.

Брюксел прие мигрантското споразумение между Италия и Албания

Брюксел прие мигрантското споразумение между Италия и Албания

То не е обект на европейското право

Италианският списък наскоро беше увеличен от 15 на 21 безопасни страни, сред които Бангладеш, Египет, Кот д'Ивоар и Тунис. Миналата година 56 588 мигранти са пристигнали в Италия само от тези четири страни.

Съгласно условията на споразумението с Албания всяка година в балканската страна могат да бъдат изпращани до 36 000 мигранти, стига те да идват от списъка на безопасните страни, което силно ограничава възможността те да получат убежище.

Решение на Европейския съд, издадено по-рано този месец, обаче може да осуети плана, тъй като то ограничава определението за това какво може да се счита за безопасна страна извън ЕС. При произнасяне по отделно дело, включващо Чешката република, Съдът реши, че страна извън блока не може да бъде обявена за безопасна, освен ако цялата ѝ територия не се счита за свободна от опасност.

"Съдът казва на правителствата, че могат да направят свои собствени списъци на безопасни държави, но те грешат, ако включват страни, които имат опасни зони", заяви Матео Вила, старши научен сътрудник в мозъчния тръст ISPI. "Ако решението се приложи (тук), едва ли някой може да бъде изпратен (в Албания)", подчерта той и добави, че присъдата ще застраши плановете на Рим само ако италианските съдии я използват, за да отхвърлят първоначалните искания за изпращане на мигранти в Албания.

Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след споразумението с Италия

Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след споразумението с Италия

Очаква се през страната годишно да преминават по 36 000 мигранти