Британският премиер Борис Джонсън поздрави американския президент Джо Байдън с встъпването му в длъжност - двамата държавници разговаряха по телефона тази вечер, съобщават от пресслужбата на британското правителство.

"Опирайки се на дългата история на сътрудничеството между Обединеното кралство и САЩ в сферата на сигурността и отбраната, лидерите потвърдиха ангажимента си в рамките на НАТО и общите ценности, свързани с човешките права и защитата на демокрацията", се казва в съобщението.

ЕС и НАТО приветстват Байдън: Отваряме нова глава в отношенията си

ЕС и НАТО приветстват Байдън: Отваряме нова глава в отношенията си

"Европа отново ще има приятел в Белия дом"...

Джонсън горещо е приветствал решението на Байдън да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата, в Световната здравна организация и в програмата COVAX за осигуряване на справедлив достъп до ваксини.

Двамата са отбелязали големите предизвикателства, пред които е изправен светът по време на пандемията, но също и безпрецедентните възможности за изграждане на по-добро и по-природосъобразно бъдеще.

Двамата държавници са обсъдили и ползите от бъдеща сделка за свободна търговия между САЩ и Великобритания. Джонсън е потвърдил желанието си за решаване на съществуващите търговски въпроси между двете страни, колкото е възможно по-скоро.

Байдън и Джонсън са заявили също намерението си да се срещнат лично - веднага щом позволят обстоятелствата, и да работят заедно в рамките на G7, G20 и предстоящата през тази година Конференция по климата.

Байдън подписа 15 указа, върна САЩ в споразумението за климата

Байдън подписа 15 указа, върна САЩ в споразумението за климата

Задължително носене на маски във федералните институции...