Президентът на САЩ Джо Байдън и предшественикът му Доналд Тръмп в момента имат изравнени шансове за успех в хипотетична изборна надпревара. Това показват резултатите от ново проучване на The New York Times и Siena College.

И Байдън, и Тръмп събраха по 43% подкрепа от регистрираните гласоподаватели в проучването, което предвещава още една напрегната президентска надпревара. 4% от гласоподавателитебиха подкрепили друг кандидат, а 6% изобщо няма да гласуват.

Изглежда, че Байдън затвърждава позицията си сред членовете на собствената си партия, печелейки позиции в сравнение с предишно проучване от миналата година. Което показва, че повечето демократи предпочитат различен кандидат за свой кандидат за президент. Само 64% от гласоподавателите на първичните избори на Демократическата партия подкрепили Байдън в надпреварата догодина - сравнително малък брой за действащ президент - докато 13% подкрепят теоретика на конспирацията и мразещия ваксините Робърт Ф. Кенеди-младши.

И в момента само 83% от демократите планират да гласуват за него през ноември 2024 г., докато 88% от републиканците планират да подкрепят Тръмп. Байдън има малка преднина от 42% до 27% сред независимите.

Част от проблема е, че само 39% от гласоподавателите казаха, че одобряват работата, която Байдън върши като президент. Икономическите условия са основен фактор за одобрението на президентската работа и само 20% оценяват икономиката като отлична или добра, като ползите от ниската безработица през изминалата година са засенчени от високата инфлация, която едва наскоро започна да намалява.

Белият дом рекламира приноса на президента към икономиката и неговата програма "Bidenomics", която включва по-настоятелна индустриална политика и антитръстови мерки.

Междувременно Тръмп запази преднина от 54% към 17% пред губернатора на Флорида Рон ДеСантис сред републиканците на първичните избори. Подкрепата за ДеСантис спадна през последните месеци въпреки нарастващите правни проблеми на Тръмп, включително федерални наказателни обвинения за съхраняване на секретни документи, след като той напусна Белия дом, плюс възможността за още обвинения, свързани с усилията му да отмени загубата си на изборите през 2020 г.

Тръмп превърна криминалната си експозиция в вик, съмнително твърдейки, че е мишена на администрацията на Байдън. "Те не ме обвиняват. Те ви обвиняват. Просто случайно стоя на пътя", каза той на митинг в Пенсилвания през уикенда.

Резултатът от New York Times/Siena е сравним с други висококачествени проучвания, взети от агрегатора FiveThirtyEight.

80-годишният Байдън е най-възрастният президент, който се сблъсква със съмнения от гласоподавателите на Демократическата партия и членовете на неговата партия относно възрастта му, въпреки че анкетата от тази седмица предполага, че тези опасения може да са намалели.

Един депутат от Демократическата партия, конгресменът Дийн Филипс (Минесота), каза миналата година, че Байдън не трябва да се кандидатира за втори мандат. Съобщава се, че той обмисля скок в първичните избори на демократите, ако здравето или позицията на Байдън в социологическите проучвания значително се влошат.