Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ са все по-близо до обявяването на независимост от коронавируса, информира "Франс прес".

Той изнесе реч пред 1000 гости на южната морава в Белия дом, в която сравни обявяването на независимост от Британската империя през 1776 г. с бързото възстановяване на страната от коронавируса и неговите последици.

В САЩ създадоха маска, позволяваща да се определи дали човек е заразен с коронавирус

В САЩ създадоха маска, позволяваща да се определи дали човек е заразен с коронавирус

След около час и половина носене на маската става ясно

"Преди 245 години обявихме независимост от един далечен крал. Днес сме по-близо от всякога до това да обявим независимостта си от смъртоносния вирус", изтъкна той пред военни, лекари и други служители на първа линия в борбата с пандемията, които хапнаха от голямото барбекю в градината на Белия дом.

"Взехме надмощие над вируса", увери Байдън, но предупреди: "Не ме разбирайте погрешно. COVID-19 не е победен. Всички знаем какви мощни варианти се появиха, като Делта варианта".

Президентът отдаде почит на хората, загубили живота си заради COVID-19. Броят на починалите в САЩ от началото на епидемията е над 600 000 души. По думите му ваксинирането е "най-патриотичната възможна постъпка", която всеки американец трябва да направи.

Байдън: До края на лятото САЩ ще са в съвсем различна позиция

Байдън: До края на лятото САЩ ще са в съвсем различна позиция

Но не прогнозира кога САЩ достигат стадния имунитет

Байдън искаше 70 процента от всички възрастни в САЩ да получат поне една доза до 4 юли за отбелязването на Деня на независимостта.

Но досега само 67 на сто или 173 млн. души са получили поне първата си доза според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Около 58% от всички възрастни вече са напълно ваксинирани, което означава две дози от ваксините на Pfizer/BioNTech или Moderna, или една доза от еднодозовия препарат на Johnson & Johnson.

Белият дом вече призна в края на юни, че целта на ваксинацията не може да бъде постигната до 4 юли.

Средно всеки ден се ваксинират около 1 млн. души - значително по-малко от повече от 3 млн. души в разгара на американската кампания за ваксинация преди няколко месеца.

По отношение на общото население от около 330 млн. души, 55 процента са получили поне първата инжекция.