В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън отказа да прогнозира кога САЩ ще достигнат "стаден имунитет" срещу коронавируса. Но заяви, че "ще бъдем в съвсем различна позиция" до края на лятото, предаде washingtontimes.

Байдън отново засегна амбициите да се имунизират колкото се може повече хора.

"Има дебат за това какво представлява стадният имунитет, 70%, 68%, 81% ли е?" каза Байдън каза по време на пътуване до щата Вирджиния. "В момента всяко лице на 16 или повече години не трябва да чака на опашка. Просто направете ваксинация сега. Моля всички да се ваксинират сега."

Около 45% от населението на САЩ е получило поне една доза от ваксината и почти една трета е напълно ваксинирана, което показва, че има начин да се достигне 70-90%, необходими за премахване на вируса. 

Президентът подчерта напредъка в разпространението, като се позова на факта, че осем на всеки 10 възрастни са частично ваксинирани с една доза, а две трети са напълно ваксинирани. "Излизат мобилни устройства. Става все по-добре и по-добре и по-добре ", каза той. Ситуацията с вируса постепенно се подобрява заедно с ваксината, като подвижната средна честота на случаите отново пада под 5000 на ден.

Служителите на администрацията обаче искат масова ваксинация, за да избегнат големите огнища през есента или да предотвратят мутацията на вируса при незащитени лица.

САЩ вече постигнаха целта на президента Джо Байдън за 200 млн. ваксинирани американци срещу коронавирус за 100 дни мандат.

Американците, които са били напълно ваксинирани срещу Covid-19, ще могат да посетят Европейския съюз това лято, заяви Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия.

Маските вече не са задължителни на открито за ваксинираните американци

Маските вече не са задължителни на открито за ваксинираните американци

Все още остават някои ограничения

Ще бъдат отпуснати близо 10 милиарда долара за достъпност на ваксините и доверието в силно засегнатите общности в цялата страна. Това включва 3 милиарда долара финансиране за подкрепа на усилията за промоция в щатите чрез организации, базирани в общността, и доверени общностни лидери.

От края на април маските не са задължителни на открито за ваксинираните американци.