Президентът Джо Байдън каза в сряда, че обмисля искане от Австралия да се откаже от продължилия десетилетие натиск на САЩ за преследване на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж за публикуване на набор от американски класифицирани документи, пише The times of Japan.

От години Австралия призовава САЩ да прекратят наказателното преследване срещу Асанж, австралийски гражданин, който се бори срещу усилията за екстрадиране на САЩ от затвора в Обединеното кралство. Запитан за искането в сряда, докато той беше домакин на официално посещение на японския премиер Фумио Кишида, Байдън каза: "Обмисляме го".

Асандж е изправен пред 17 обвинения в шпионаж и едно обвинение в злоупотреба с компютър заради публикуването на неговия уебсайт на набор от секретни американски документи преди почти 15 години. Американските прокурори твърдят, че 52-годишният Асанж е насърчил и помогнал на анализатора от разузнаването на американската армия Челси Манинг да открадне дипломатически телеграми и военни файлове, публикувани от WikiLeaks, излагайки животи на риск.

Австралия твърди, че има разлика между отношението на САЩ към Асанж и Манинг. Тогавашният президент на САЩ Барак Обама смени 35-годишната присъда на Манинг на седем години, което позволи освобождаването й през 2017 г.

Поддръжниците на Асандж твърдят, че той е журналист, защитен от Първата поправка, който разкри неправомерните действия на американската армия в Ирак и Афганистан, което е в обществен интерес. Съпругата на Асанж, Стела Асанж, каза, че основателят на WikiLeaks "е преследван, защото е разкрил истинската цена на войната в човешкия живот". Тя каза, че здравето му продължава да се влошава в затвора и се опасява, че той ще умре зад решетките.

Главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсон, в отговор на коментарите на Байдън, каза в изявление, че "не е твърде късно президентът Байдън да спре екстрадирането на Джулиан в САЩ, което беше политически мотивиран акт от страна на неговия предшественик".

"С оттеглянето на обвиненията срещу Джулиан той ще защити свободата на изразяване и правата на журналистите и издателите в световен мащаб", каза тя. "Призоваваме го да прекрати този съдебен процес; да освободи Джулиан; и да признае, че журналистиката не е престъпление.

Британски съд постанови миналия месец, че Асандж не може да бъде екстрадиран в Съединените щати по обвинения в шпионаж, освен ако американските власти не гарантират, че той няма да получи смъртна присъда.

Джулиан Асанж отново в съдебна схватка в Лондон

Джулиан Асанж отново в съдебна схватка в Лондон

Целта е да не бъде екстрадиран в Съединените щати