Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че смъртоносните руски ракетни удари в Украйна, включително срещу главната детска болница в Киев, са "ужасяващо напомняне за бруталността на Русия", съобщава "Ройтерс".

"Ракетните удари на Русия, които днес убиха десетки украински цивилни и причиниха щети и жертви в най-голямата детска болница в Киев, са ужасяващо напомняне за бруталността на Русия", каза Байдън в изявление, разпространено от Белия дом.

Байдън добави в изявлението си, че Вашингтон и неговите съюзници от НАТО ще обявят тази седмица нови мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

"Критично важно е светът да продължи да стои до Украйна в този важен момент и да не пренебрегваме руската агресия", каза още той.

Вашингтон е най-големият поддръжник на Украйна във войната, която започна през февруари 2022 г. САЩ са предоставили на Украйна повече от 50 милиарда долара военна помощ от 2022 г. насам. Докато световните лидери се подготвят да се отправят към срещата на върха на НАТО, която започва във вторник във Вашингтон, Украйна призова партньорите на Киев да дадат твърд отговор на атаката от понеделник.

Повече от 30 загинали и 140 ранени след днешните руски удари над Украйна

Повече от 30 загинали и 140 ранени след днешните руски удари над Украйна

На 8 юли руските войски са изстреляли над Украйна 40 ракети от различни видове

Припомняме, че президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна ще отмъсти и призова западните съюзници на Киев да дадат твърд отговор на атаката.

Москва многократно е отричала, че е атакувала цивилни и гражданска инфраструктура, въпреки че нейните атаки са убили хиляди цивилни от началото на войната.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са нанесли удари по цели на отбранителната промишленост и авиационни бази в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание във вторник заради атаката срещу детската болница "Охматдит" в Киев.

Според британския посланик в ООН Барбара Удуърд, Съветът за сигурност ще се събере по искане на няколко държави - Великобритания, Франция, Еквадор, Словения и САЩ.

Руското министерство на отбраната реши да опровергае информацията за ударена от ракета болница в Киев.

Според руските военни болницата е пострадала от работата на украинското ПВО и по-точно от противовъздушна ракета, изстреляна от украинските военни от установка, разположена в града.

На практика Министерство на отбраната на Русия потвърждава масирания ракетен удар по Украйна, който, в разрез с практиката от последните месеци, извърши в светлата част от деня. Според изявлението на руските военни цел на атаката са станали обекти от военната промишленост на Украйна и авиационни бази на въоръжените сили на Украйна, като атаката е отговор на опитите са атаки по руски обекти от Украйна.

Украйна сама поразила детската болница в Киев, убеждават руските военни
Обновена

Украйна сама поразила детската болница в Киев, убеждават руските военни

А Русия се целела само във военни обекти