Прогресивното крило на Демократическата партия а Капитолийския хълм засилва натиска върху администрацията на Байдън да използва лостовете си, за да принуди Израел да се справи с нарастващите хуманитарни проблеми в Газа, пише американското издание "Политико".

Но докато Белият дом подкрепя паузи във военните действия, за да се отговори на тези опасения, израелското ръководство в петък заяви, че не споделя тази позиция.

Напрежението може много да нарасне през следващите дни, тъй като Конгресът настоява за амбициозно искане за финансиране, което ще изпрати милиарди долари на Израел.

През последните няколко дни няколко законодатели поискаха Белият дом да заеме по-твърда позиция спрямо израелското ръководство. Тези законодатели призоваха администрацията да накара израелците да споделят публично плановете си за гарантиране на безопасността на гражданите и решаване на острите хуманитарни проблеми, като достъп до вода и гориво, преди Съединените щати да финализират допълнителната помощ за страната.

Мюсюлмани в САЩ с ултиматум към Байдън: Без прекратяване на огъня - няма да гласуваме

Мюсюлмани в САЩ с ултиматум към Байдън: Без прекратяване на огъня - няма да гласуваме

Те призоваха Байдън да използва влиянието си в Израел, за да посредничи за прекратяване на огъня до 17:00 във вторник

"Освен прекратяването на огъня, мисля, че е време нашата партия да притисне президента наистина да бъде посредническа сила на фона на тези зверства, които виждаме в Газа", каза конгресменът Александрия Окасио-Кортес, прогресивен демократ от Ню Йорк, в кратко интервю. "От Съединените щати зависи да определят този стандарт."

Исканията цивилните и хуманитарните въпроси да станат приоритет са част от нарастващия ропот от демократи, които стават все по-неспокойни заради кампанията на Израел в Газа, докато тя напредва. Те искат да видят пауза в боевете, за да позволят на цивилните да избягат от Газа. Президентът Джо Байдън в сряда каза, че подкрепя подобна идея.

Но израелският премиер Бенямин Нетаняху в петък решително отхвърли тези призиви, заявявайки, че Израел ще продължи да бомбардира Ивицата Газа с "цялата си мощ".

Отказът на Нетаняху да обмисли искането на Вашингтон поставя Байдън в остър политически сблъсък между мощен съюзник и нарастващ прогресивен натиск по хуманитарните проблеми.

"Имам огромни опасения относно настоящата ситуация", каза сенатор Джеф Меркли, демократ от Орегон. Заедно със сенатор Бърни Сандърс (независим от Върмънт), Елизабет Уорън (демократ от Масачузетс) и Питър Уелч (демократ от Върмънт), той изпрати на администрацията списък с въпроси относно оценката на САЩ касаеща смъртта на цивилни, хуманитарните нужди, колко дълго може да продължи една война и други въпроси.

"Трябва да настояваме за ценностите, които поддържаме, включително хуманитарна помощ и безопасна евакуация на цивилните и защита на цивилните по време на конфликта", каза Меркли.

Сблъсъкът между Съединените щати и Израел - и кампанията за натиск отляво - идва, докато Конгресът разглежда искането на администрацията на Байдън да изпрати повече от 14,3 милиарда долара на Израел като част от близо 106 милиарда долара допълнителен пакет за национална сигурност. Въпреки това законодателите, които започнаха открито да настояват за прекратяване на огъня или пауза в кампанията на Израел за Газа, до голяма степен вярваха, че са пропуснали възможността си да поискат това да се обвърже с помощта на Израел.

Камарата на представителите, контролирана от Републиканската партия, гласува в четвъртък за приемане на самостоятелен пакет за помощ за Израел, платен чрез съкращения на финансирането на Националната служба за приходи, което го прави неприемливо за повечето демократи. Сенатът подкрепя двупартийно предложение, което мнозина в горната камара се надяват Камарата в крайна сметка да приеме. Законодателите искат да видят движение по отношение на хуманитарните гаранции, преди да пристъпят към гласуване на законопроекта, дори ако няма да изискват законодателни условия за финансирането на Израел.

"Администрацията на Байдън трябва да гарантира, че нуждите на цивилните са защитени. Те имат голямо влияние върху военния план", каза Уелч. "Военният план, който Израел има, очевидно не взема под внимание цивилните жертви и това, което е много тревожно в това, са две неща - едно, смъртта на цивилни, но второ, това е лош план. Виждали сме в миналото, че това просто създава повече съпротива.

В отговор на такъв натиск служители на администрацията описаха подробно на законодателите своята "ежедневна" кампания за опити да държат израелското правителство отговорно и подчертават значението на минимизиране на цивилните жертви и осигуряване на достъп до основни нужди като вода и гориво. Освен това служител на администрацията отбеляза, че когато Съединените щати прехвърлят оръжия на Израел или друга страна, те изискват тези оръжия да бъдат използвани в съответствие със закона за въоръжените конфликти.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се срещна с група сенатори в ситуационната зала на Белия дом тази седмица, за да обсъдят тези проблеми.

"Администрацията (настоява) ежедневно - те ни казват, че настояват ежедневно - на всяко ниво за цяла поредица от промени и мисля, че започваме да виждаме някои", каза Меркли, говорейки за решения за пускане на водата и позволяване на хуманитарни камиони с провизии и медикаменти.

Държавният секретар Антъни Блинкън представи позицията на САЩ за хуманитарна пауза директно в Израел в петък. Той каза пред репортери, че по време на среща с Нетаняху по-рано същия ден той е призовал Израел да приеме пауза в сраженията и е дал съвет как да се сведат до минимум цивилните смъртни случаи на палестинци, докато се атакуват бойците на "Хамас" в Ивицата Газа.

Малко след това Нетаняху каза, че Израел "отказва временно прекратяване на огъня, което не включва връщане на нашите заложници".

Пентагона: Успяхме да избегнем разширяване на конфликта в Близкия изток

Пентагона: Успяхме да избегнем разширяване на конфликта в Близкия изток

Това остава и основната цел на САЩ в региона към този момент