Президентът Джо Байдън е заявил във вторник, че републиканецът Доналд Тръмп е заплаха за демокрацията и трябва да бъде "политически заключен", като призова демократите в предизборния офис в Ню Хемпшир да спечелят изборите в САЩ на 5 ноември, предава "Ройтерс".

"Трябва да го заключим," каза Байдън, аплодиран в офиса на Демократическата партия в Конкорд, Ню Хемпшир. "Политически да го заключим. Да го изключим. Това е, което трябва да направим."

Байдън заяви, че Тръмп, кандидатът на Републиканската партия и бивш президент, иска да игнорира защитните механизми на Конституцията на САЩ. "Нашата демокрация е заложена на карта," каза той, ако Тръмп победи кандидата на Демократическата партия, вицепрезидента Камала Харис.

Когато се кандидатираше за президент през 2016 г., Тръмп водеше митинги, в които участниците скандираха "Заключете я!," имайки предвид кандидата на Демократическата партия тогава Хилъри Клинтън. Тръмп не ги обезкуражаваше да скандират това.

През тази година, по време на митинги за Камала Харис, нейните поддръжници понякога скандират "Заключете го!", имайки предвид Тръмп, който е осъден по 34 обвинения за престъпления в Ню Йорк, свързани с прикриването на плащане на пари за мълчание на порнозвезда. Тръмп също така е изправен пред обвинения за незаконен опит да обърне загубата си на изборите през 2020 г.

Въпреки това, Харис спира тези скандирания, заявявайки, че Министерството на правосъдието ще се справи с този въпрос, докато тя се стреми да победи бившия президент на изборите.

Късно във вторник, кампанията на Тръмп призова Харис да осъди изказването на Байдън.

"Джо Байдън току-що призна истината: той и Камала винаги са планирали да преследват политически своя опонент, президента Тръмп, защото не могат да го победят по честен начин," заяви Каролайн Левит, национален прес-секретар на кампанията на Тръмп.

Тръмп обвини британските лейбъристи в намеса в изборите

Тръмп обвини британските лейбъристи в намеса в изборите

Близо 100 настоящи и бивши служители на партията пътуват до САЩ за да помогнат при избирането на Харис