Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване, съобщи BBC.

Настоящият президент на САЩ каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е "ужаснo лоша услуга" за американците.

По-рано Тръмп приветства решението на съда като "голяма победа" за демокрацията.

Съдиите установиха в понеделник, че президентът има имунитет за "официални действия", но не и имунитет за "неофициални действия", и върнаха въпроса обратно в съда.

Присъдата допълнително ще забави наказателното дело срещу Тръмп за предполагаем опит да подкопае резултата от изборите през 2020 г., донесъл победа на Джо Байдън.

Сега съдията трябва да определи кои действия са били извършени в качеството му на президент, което може да отнеме месеци. Съдебният процес едва ли ще започне преди президентските избори през ноември

В телевизионно изявление късно в понеделник президентът Байдън каза: "Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале. Всеки от нас е равен пред закона. Никой, никой не е над закона. Дори президентът на Съединените щати."

Тръмп обяви, че води във всички щати

Тръмп обяви, че води във всички щати

Промяна в нагласите след дебата

"Днешното съдебно решение почти сигурно означава, че практически няма ограничения за това, което един президент може да прави.

"Човекът, който изпрати тълпата в Капитолия, е изправен пред потенциална наказателна присъда за случилото се онзи ден. Американският народ заслужава да получи отговор в съда преди предстоящите избори", каза Байдън, имайки предвид предполагаемата роля на Тръмп в разпалването на бунта 6 януари 2021 г.

"Сега, поради днешното съдебно решение, това е много, много малко вероятно", каза Байдън.

Върховният съд постанови, че всички бивши президенти имат частичен имунитет срещу наказателно преследване - пълен имунитет се прилага за действия, извършени като част от официалните задължения на президента, но "неофициалните действия" в частно качество не са обхванати.

Сега съдия от по-долна инстанция ще трябва да реши кои аспекти от поведението на президента са от значение за наказателното преследване, по което той е обвинен в опит да отхвърли резултата от изборите през 2020 г.

Становището на мнозинството от Върховния съд счита, че неговите взаимодействия с Министерството на правосъдието (DoJ) попадат под имунитет срещу наказателно преследване.

Прокурор от Ню Йорк обвини Тръмп в опит за измама на изборите през 2026 г.

Прокурор от Ню Йорк обвини Тръмп в опит за измама на изборите през 2026 г.

По делото за купеното мълчание на неудобни свидетели на Тръмп

Тръмп е обвинен в оказване на натиск върху служители на Министерството на правосъдието да започнат разследване на избирателни измами въпреки липсата на доказателства.

Тримата либерални съдии във Върховния съд изразиха категорично несъгласие с решението от понеделник. Съдия Соня Сотомайор каза: "Президентът вече е крал над закона."

Демократическата конгресменка Джуди Чу каза, че последиците от решението на съда ще бъдат широкообхватни.

"Ако президент каже в каквото и да е официално качество, че искат да направят нещо, което ние бихме сметнали за неправилно и престъпно, той може да получи имунитет срещу действията, които предприема", каза тя.

Решението на съда значително ще забави всеки процес - ако изобщо се проведе - до доста след изборите през ноември.

Решението ще важи и за другите висящи наказателни преследвания, пред които е изправен Доналд Тръмп, свързани със строго секретните документи, открити в дома му във Флорида, и случая в Джорджия, където той е обвинен в заговор за отмяна на поражениеto на изборите в щата.

Според новинарския партньор на BBC CBS, правният екип на Тръмп се стреми да отмени присъдата му в Ню Йорк, където той беше признат за виновен през май по 34 точки за фалшифициране на бизнес записи, свързани с укриване на предполагаем сексуален контакт с бившата звезда на филми за възрастни Сторми Даниелс.

Правният екип на Тръмп е изпратил на съдията по делото писмо, цитиращо становището на Върховния съд, съобщи CBS, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. Писмото по делото все още не е оповестено.

Демократите май не искат да се отказват от Джо Байдън

Демократите май не искат да се отказват от Джо Байдън

Решение за битката за Белия дом