Доналд Тръмп заяви в петък, че ще обжалва присъдата, която го направи първият американски президент, осъден за престъпление, въпреки че ще трябва да изчака до след издаването на присъдата му на 11 юли, преди да предприеме този ход.

В изявление пред фоайето на "Тръмп Тауър" в Манхатън, където обяви първата си кандидатура за президент през 2015 г., Тръмп повтори своите оплаквания, че процесът е опит да се подкопае кандидатурата му за Белия дом и предупреди, че това показва, че никой американец не е защитен от политически мотивирани преследвания.

"Ако могат да направят това на мен, могат да го направят на всеки", каза Тръмп в нережисирана 33-минутна реч. Подкрепен от своите привърженици, Тръмп, кандидат на Републиканската партия за изборите през 2024 г., не отговори на въпроси от журналистите.

Присъдата от четвъртък поставя Съединените щати в неизследвана територия преди изборите на 5 ноември, когато Тръмп, на 77 години, ще се опита да спечели обратно Белия дом от демократа Джо Байдън, на 81 години.

Обвинението, за което беше осъден, фалшифициране на бизнес документи, носи максимална присъда от четири години затвор. Други, осъдени за това престъпление, често получават по-кратки присъди, глоби или пробация, но съдията по делото заяви по време на подбор на журито, че Тръмп е изправен пред възможно изпращане в затвора.

Задържането не би попречило на Тръмп да води кампания или да встъпи в длъжност, ако спечели. Тръмп няма да влезе в затвора преди издаването на присъдата му, която ще бъде само няколко дни преди Републиканската партия официално да го номинира за президентски кандидат на конгреса си в Милуоки.

След два дни на обсъждания, жури от нюйоркчани призна Тръмп за виновен по всички 34 обвинения за фалшифициране на документи, за да прикрие плащане "за мълчание" на порно звездата Сторми Даниелс в последните дни на успешната му кампания през 2016 г.

Тръмп все още е изправен пред три други наказателни дела - две за опитите му да обърне загубата си на изборите през 2020 г. - но присъдата в Ню Йорк може да бъде единствената, произнесена преди американците да гласуват, тъй като другите случаи са затънали в правни спорове. Тръмп пледира невинен по всички четири дела, които той определя като политически мотивирани.

Източник, запознат с вътрешната работа на неговата кампания, заяви, че се очаква присъдата да го накара да засили обсъжданията за избиране на жена за негов вицепрезидентски кандидат.

Хънтър Байдън пледира невинен по девет обвинения, свързани с данъци

Хънтър Байдън пледира невинен по девет обвинения, свързани с данъци

Облаци се струпват над Джо Байдън

Поляризирани реакции

Реакциите на присъдата бяха рязко поляризирани, като демократическите законодатели приветстваха резултата, а много републиканци подкрепиха твърденията на Тръмп, че преследванията са политически мотивирани опити да се предотврати завръщането му на власт.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че неговите колеги републиканци ще подкрепят Тръмп и предрече, че Върховният съд на САЩ ще отмени присъдата.

"Президент Тръмп вече не е просто индивидуален човек", каза той в радио програма на Хю Хюит. "Той е символ на борбата срещу корупцията в нашата система."

Националните социологически проучвания показват, че Тръмп е в ожесточена надпревара с Байдън, като една четвърт от анкетираните републиканци в априлското проучване на Ройтерс/Ипсос заявиха, че няма да гласуват за него, ако бъде осъден за углавно престъпление от жури.

Стратезите от двете партии поставят под въпрос дали присъдата ще има значителен ефект върху надпреварата.

В про-Тръмп секторана интернет, някои привърженици призоваваха за бунтове, революция и насилствена разплата.

Тръмп каза, че кампанията му е събрала 35 милиона долара от малки дарители след присъдата, почти двойно повече от предишния дневен рекорд. Няколко големи републикански дарители заявиха, че ще продължат да даряват за кампанията на Тръмп въпреки осъждането.

Байдън призова американците да гласуват срещу него през ноември.

"Има само един начин да държим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез гласуване", каза той в социалните медии след присъдата.

Делото за данъчни измами срещу Хънтър Байдън е отложено за септември

Делото за данъчни измами срещу Хънтър Байдън е отложено за септември

Нови проблеми за Белия дом

Експлицитни показания

Журито призна Тръмп за виновен за фалшифициране на бизнес документи след процес, който включваше експлицитни показания от Даниелс за сексуална среща, която тя твърди, че е имала с Тръмп през 2006 г., докато той е женен за сегашната си съпруга Мелания. Тръмп отрича да е имал сексуални отношения с Даниелс.

Бившият адвокат и доверено лице на Тръмп, Майкъл Коен, свидетелства, че Тръмп е одобрил плащане на 130 000 долара на Даниелс в последните седмици преди изборите през 2016 г., когато е бил изправен пред множество обвинения за неподходящо сексуално поведение.

Коен свидетелства, че той е уредил плащането и че Тръмп е одобрил план за възстановяване на сумата чрез месечни плащания, прикрити като юридическа работа.

Фалшифицирането на бизнес документи обикновено е дребно престъпление в Ню Йорк, но прокурорите от офиса на окръжния прокурор на Манхатън, Алвин Браг, повдигнаха обвинението до углавно престъпление на основание, че Тръмп е прикривал незаконно кампанийно дарение.

Ако бъде избран, Тръмп може да спре двете федерални дела, които го обвиняват в незаконни опити да обърне загубата си на изборите през 2020 г. и неправилно боравене с класифицирани документи след напускането му на поста през 2021 г. Той няма да има властта да спре отделно дело за изборна измама в Джорджия.

Кремъл: Присъдата на Тръмп показва, че в САЩ се използват всички средства за елиминиране на политически съперници

Кремъл: Присъдата на Тръмп показва, че в САЩ се използват всички средства за елиминиране на политически съперници

Изявление на Дмитрий Песков