Президентът Джо Байдън удвои амбициите на САЩ за климата преди срещата на високо равнище по-късно днес, обещавайки, че най-голямата икономика в света ще намали емисиите на парникови газове с 50 до 52 процента до 2030 година спрямо нивата от 2005 г., информира "Франс прес".

Обещавайки масово "позеленяване" на американската икономика, Байдън актуализира целта от Парижкото споразумение за климата, поставена от бившия президент Барак Обама, за 26 до 28 процента намаление до 2025 г. в сравнение с 2005 г.

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

Закон за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55%

Новата цел, която трябва да бъде официално обявена от Байдън по-късно днес, когато той свиква 40 световни лидери на виртуална среща за Деня на Земята, цели да "предизвика света за увеличаване на амбициите и борба с климатичната криза", каза представител на американската администрация пред репортери.

С това Байдън поставя САЩ отново в челните редици в борбата с климатичните промени, отбелязва АФП.

Във виртуалната среща за климата ще участват и президентите на противниците на САЩ Китай и Русия, както и папа Франциск. 

Въглеродните емисии скачат през 2021 г. с втория най-голям ръст в историята

Въглеродните емисии скачат през 2021 г. с втория най-голям ръст в историята

След като правителствата наливат пари в изкопаеми горива

В комбинация със обявленията, очаквани от други държавни ръководители, официалният представител на САЩ увери, че светът ще бъде по-близо - но все още не е на път - да поддържа температурата на планетата в рамките на 1,5 градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха, като тази температура според учените не трябва да се надхвърля, за да се избегнат най-тежките последици от климатичните промени.

"Над половината от световната икономика сега се насочва към намаляване на емисиите с глобални темпове, необходими за поддържане на тавана от 1,5 градуса", отбеляза представителят на американската администрация и увери: "Нашата коалиция се разраства."

Очаква се премиерите на Япония и Канада, които изковаха топли отношения с Байдън, да представят на срещата своите нови планове за климата.

1/3 от емисиите на парникови газове идват от храната

1/3 от емисиите на парникови газове идват от храната

Почистването на земеделска земя и обезлесяването, използване на торове, животновъдството и отпадъците

Тази седмица Европейският съюз потвърди своите амбициозни цели, а бившата членка на Общността Великобритания в навечерието на инициираната от Байдън среща публикува най-амбициозните цели на голяма икономика със съкращения от 78% до 2035 г. спрямо нивата от 1990 г.

Великобритания през ноември ще бъде домакин на конференция на ООН в Глазгоу, която има за цел да надгради Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Съгласно Парижкото споразумение бившият американски президент Барак Обама обеща, че САЩ ще намалят емисиите с 26 до 28 процента до 2025 г. - цел, която Байдън, бившият му вицепрезидент, сега драстично увеличи.

Китай пусна схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове

Китай пусна схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове

Пекин обеща пикът на емисиите да е преди 2030 г.

Действието на Байдън увеличава натиска върху Китай - най-големият в света и далеч пред останалите страни емитент на въглеродни емисии.

Отношенията на Китай със САЩ рязко се влошиха през последните години, но въпреки това Пекин се съгласи да сътрудничи в областта на климата по време на посещението преди срещата на Джон Кери, бивш държавен секретар на САЩ, който сега е пратеник за климата на Байдън.

Президентът Си Цзинпин обеща миналата година, че Китай ще стане въглеродно неутрален до 2060 г., но природозащитници отбелязват, че страната върви бавно по отношение ограничаването на въглищата, които са най-мръсната форма на енергия, но е налице политическа чувствителност заради работните места в мините.

ЕС се договори да намали емисиите с 55% до 2030-а

ЕС се договори да намали емисиите с 55% до 2030-а

"Европа е лидерът в борбата срещу изменението на климата"

Сравненията между големите икономики са трудни, тъй като САЩ приемат за базово ниво 2005 г., докато европейците използват 1990 г., датата, определена в историческия Протокол от Киото.

Ала Rhodium Group в неотдавнашен анализ посочи, че целите на Байдън, които се очакваха от седмици, са приблизително равни на амбициите на Европейския съюз, историческия шампион по международни действия в областта на климата, когато се оценяват при базова 2005 г.