Очаква се емисиите на въглероден диоксид тази година да скочат с втория по големина годишен ръст в историята, след като световните икономики наливат стимулиращи пари в изкопаеми горива при възстановяването от рецесията, предизвикана от COVID-19, пише "Гардиън".

Ръстът на емисиите ще бъде на второ място след огромното възстановяване преди 10 години след финансовата криза и ще постави климатичните надежди извън обсега, освен ако правителствата не действат бързо, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ).

1/3 от емисиите на парникови газове идват от храната

1/3 от емисиите на парникови газове идват от храната

Почистването на земеделска земя и обезлесяването, използване на торове, животновъдството и отпадъците

Увеличеното използване на въглища, най-мръсното изкопаемо гориво, за електроенергия до голяма степен води до увеличаване на емисиите, особено в Азия, но също и в САЩ. Възстановяването на въглищата предизвиква особена тревога, тъй като идва, въпреки спадащите цени на възобновяемата енергия, която сега е по-евтина от въглищата.

Говорейки ексклузивно пред "Гардиън", Фатих Бирол, изпълнителният директор на МАЕ, която е един от водещите световни органи в областта на енергетиката и климата, изтъкна: "Това е шокиращо и много обезпокоително. От една страна, днес правителствата казват, че климатичните промени са техен приоритет. Но от друга страна наблюдаваме второто най-голямо нарастване на емисиите в историята. Това е наистина разочароващо."

Китай пусна схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове

Китай пусна схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове

Пекин обеща пикът на емисиите да е преди 2030 г.

През това десетилетие емисиите трябва да бъдат намалени с 45%, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, предупредиха учените. Това означава, че 2020-те години трябва да са десетилетието, когато светът променя курса, преди нивото на въглерод в атмосферата да се повиши твърде високо, за да се избегнат опасни нива на затопляне. Но мащабът на текущите възстановявания на емисиите от кризата с COVID-19 означава, че "нашата отправна точка определено не е добра", подчерта Бирол.

Той сравнява настоящата вълна на емисии с финансовата криза, когато емисиите се увеличиха с над 6% през 2010 г., след като страните се опитаха да стимулират икономиките си чрез евтина енергия от изкопаеми горива. "Изглежда, че сме на път да повторим същите грешки", предупреди той и допълни: "Този ​​път съм по-разочарован, отколкото през 2010 г."

ЕС се договори да намали емисиите с 55% до 2030-а

ЕС се договори да намали емисиите с 55% до 2030-а

"Европа е лидерът в борбата срещу изменението на климата"

Емисиите спаднаха с рекордните 7% в световен мащаб през миналата година, дължащо се на затварянията, последвали COVID-19 пандемията. Но към края на годината те вече се възстановиха и бяха на път да надхвърлят нивата от 2019 г. в някои райони.

Прогнозите на МАЕ за 2021 г. показват, че емисиите вероятно ще приключат тази година все пак малко под нивата от 2019 г., но с тенденция за нарастване. Следващата година може да има още по-големи повишавания с връщането на въздушния транспорт, добави Бирол. Авиацията обикновено би допринесла за повече от 2% от глобалните емисии, но през изминалата година тя почти липсваше.

В Япония обявиха извънредно положение с климата, целят нулеви емисии до 2050-а

В Япония обявиха извънредно положение с климата, целят нулеви емисии до 2050-а

Голяма промяна за третата по големина икономика в света

Той призова правителствата да представят спешно нови политики в областта на климата и да се стремят към зелено възстановяване от COVID-19 кризата. "Миналата година изразих надеждата си, че икономическото възстановяване от COVID-19 трябва да бъде зелено и устойчиво. Но тези данни показват, че това възстановяване в момента е всичко друго, но не и устойчиво за нашия климат", изтъкна той.

Американският президент Джо Байдън свиква среща на високо равнище за климата тази седмица, на която се очаква да присъстват ръководителите на 40 страни, на която той ще призове страните да излязат с категорични ангажименти за намаляване на емисиите през това десетилетие. Бирол отбеляза, че това е възможност за страните да променят курса и да въведат политики за зелено възстановяване.

ЕС е разделен за парниковите емисии

ЕС е разделен за парниковите емисии

Решението е отложено за декември

"Ако правителствата предприемат ясни и неизбежни действия, с количеството евтини технологии за чиста енергия, които имаме, можем да превърнем това разочарование в до известна степен добри резултати", настоя той.

МАЕ се смята за световен златен стандарт за енергийни данни, а нейните прогнози за 2021 г. са базирани на изчерпателни измервания от цял ​​свят, включително данни от съществуващи енергийни източници и нови централи, които е планирано да бъдат пуснати в експлоатация. Енергийните данни от края на миналата година показаха изкопаеми горива над нивата от 2019 г., а ръстът продължи и през първата част на тази година.

COVID-19 пандемията предизвика "безпрецедентен" спад на парниковите емисии

COVID-19 пандемията предизвика "безпрецедентен" спад на парниковите емисии

Но това е било само през първата половина на 2020 година

В своя Глобален енергиен преглед, публикуван днес, МАЕ констатира, че глобалните въглеродни емисии от използването на енергия, които представляват по-голямата част от емисиите на парникови газове, са на път да се увеличат с 1,5 млрд. тона през 2021 г., след като спаднаха през миналата година. Това представлява 5% увеличение до 33 млрд. тона въглероден диоксид за годината. След повече от половин десетилетие на спад се очаква глобалното търсене на въглища да нарасне с 4,5%, достигайки рекордния си пик през 2014 г.

Китай планира да изгради десетки електроцентрали, работещи на въглища, въпреки обещанието през миналата година да достигне нулеви нетни емисии до 2060 г. Петгодишният икономически план на страната (петилетката), обявен от Пекин миналия месец, съдържаше малко подробности за ограничаването на емисиите преди 2030 г. След изненадващо посещение в Шанхай обаче на американския пратеник за климата Джон Кери, САЩ и Китай обещаха сътрудничество по отношение на емисиите на парникови газове през следващото десетилетие.

ЕП подкрепи целта за 60% намаляване на емисии от парникови газове до 2030 г. в ЕС

ЕП подкрепи целта за 60% намаляване на емисии от парникови газове до 2030 г. в ЕС

Но трябва да я съгласува със страните членки, които са разделени относно това колко амбициозна е тази цел

Употребата на въглища нараства също и в САЩ, обръщайки годишния спад от 2013 г. насам. Бирол уточни, че това е резултат от високите цени на газа, които водят до преминаване от газ към въглища за производство на електроенергия. Доналд Тръмп като президент отмени регулациите, въведени от Барак Обама за ограничаване на използването на въглища от електроцентралите. Байдън обмисля допълнителни мерки за ускоряване на преминаването към възобновяема енергия.

Никълъс Стърн, икономист по климата и председателят на изследователския институт по климатични промени "Грантъм" към Лондонското училище по икономика, подчерта, че констатациите на МАЕ "показват, че страните наистина трябва да действат с по-голяма спешност, за да ускорят прехода към нулеви нетни въглеродни емисии, за да имаме шанс за намаляването им в съответствие с Парижкото споразумение за климата. Това е решаваща и историческа възможност да се върви по различни от замърсяващите пътища на миналото и по-специално да се отдалечим много по-бързо от въглищата. Категорично и устойчиво възстановяване ще дойде от по-малко въглища, не повече". 

1% от световното население отговорен за най-много въглеродни емисии

1% от световното население отговорен за най-много въглеродни емисии

Емисиите на въглероден диоксид са се увеличили с 60% за период от 25 години