Опозиционният журналист Роман Протасевич, който беше арестуван, след като беше свален от самолет на Ryanair, приземен принудително в Беларус преди почти две години, беше осъден на осем години затвор, съобщават "Ройтерс" и БелТА.

Заедно с други двама, които бяха съдени задочно, 27-годишният Протасевич беше обвинен в извършването на най-малко 1586 престъпления.

Обвиненията включват организиране на масови безредици, подготовка на действия, грубо нарушаващи обществения ред, призоваване за санкции срещу Беларус, създаване или ръководене на екстремистка група и заговор за завземане на властта.

Обстоятелствата около ареста на журналиста през май 2021 г. предизвикаха международно възмущение и накараха Европейския съюз да наложи санкции на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Въз основа на фалшив сигнал за бомба властите в Беларус принудиха пътнически самолет на Ryanair, изпълняващ полет от Атина за литовската столица Вилнюс, да направи междинно приземяване в Минск, за да арестува критика на Лукашенко.

Полша обяви, че службите на Беларус стоят зад отклонения полет на Ryanair

Полша обяви, че службите на Беларус стоят зад отклонения полет на Ryanair

"Това е безпрецедентно, надхвърлящо регламентите и практиката"