Полша обяви днес след разследване, че беларуските служби за сигурност стоят зад отклоняването на полет на Ryanair, което доведе до арестуването на опозиционен журналист на борда, информира "Франс прес".

Членката на ЕС разследваше инцидента, след като самолет с полска регистрация беше използван за полета от Атина до Вилнюс през май, който кацна аварийно в Минск заради предполагаема бомбена заплаха.

Самолетът превозваше Роман Протасевич, живеещ в изгнание съосновател на популярен опозиционен канал в "Телеграм", и руската му приятелка София Сапега. Двамата веднага бяха арестувани в Минск и остават под домашен арест.

Столтенберг: Има признаци за руско участие в принудителното кацане на самолета на Ryanair

Столтенберг: Има признаци за руско участие в принудителното кацане на самолета на Ryanair

Атака срещу беларуската опозиция...

Специалните служби на Полша подготвиха презентация за журналисти, включваща записи от контрола на въздушното движение и други констатации от разследването на прокуратурата и контраразузнавателната служба ABW.

"Предоставихме ви доказателства и други факти, които ясно показват, че отвличането на самолета на Ryanair е операция на беларуските специални служби, целяща арестуването на противник на политическия режим", отбеляза пред репортери Станислав Зарин, говорител на полските служби.

Разказвачът на презентацията каза, че "офицер на (беларуското) КГБ е издал заповеди на авиодиспечера в кулата в Минск според записи, осигурени от ABW".

Еврокомисар: Принудителното отклоняване на Ryanair беше държавно пиратство

Еврокомисар: Принудителното отклоняване на Ryanair беше държавно пиратство

"Няма да оставим това безнаказано"

Зарин уточни в изявление по-рано, че офицерът от КГБ "присъстваше в оперативната зала по време на работата на кулата за управление на въздушното движение".

"Офицерът беше този, който даваше команди и вземаше решения относно кацането в Минск. В същото време служителят на КГБ поддържаше телефонна връзка с някого, на когото съобщи за случващото се със самолета", добави той.

"Трябва да се подчертае, че поемането на контрол върху кула за контрол на трафика от агент на специалните служби е нещо безпрецедентно, надхвърлящо регламентите и практиката", изтъкна Зарин.

В Швейцария заявиха, че полетът на Ryanair е заплашен с бомба след обръщането му към Минск

В Швейцария заявиха, че полетът на Ryanair е заплашен с бомба след обръщането му към Минск

Отговорът към Лукашенко е, че "швейцарските власти не знаят нищо за заплахата от експлозия"

Зарин добави в "Туитър", че заключението на разследването се основава по-специално на "показанията на свидетел, който е присъствал в кулата за контрол на въздушното движение в Минск".

"Ню Йорк таймс" съобщи тази седмица, че авиодиспечер, присъствал в кулата, е дезертирал и е споделил това, което знае, с полските следователи.

Отклоняването на самолета предизвика международен протест и накара Европейския съюз да наложи санкции на Беларус.

ЕС смята, че Минск от своя страна се е опитал да отвърне на санкциите чрез организиране на кризата на границата с Беларус, при която хиляди мигранти от Близкия изток преминаха или се опитаха да пресекат източната граница на блока с Латвия, Литва или Полша от лятото.

Беларус отрича това и призова ЕС да приеме мигрантите.

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларуските власти сами се оплетоха в лъжите си