Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че има косвени признаци за участие на Русия в принуждаването на самолета на Ryanair да кацне в Минск.

В интервю за британското Times Radio той коментира, че не може да разгласява детайли, но в случая става дума не само за нарушаване на правилата за поведение във въздушното пространство, но и за "атака срещу демократичната беларуска опозиция".

Еврокомисар: Принудителното отклоняване на Ryanair беше държавно пиратство

Еврокомисар: Принудителното отклоняване на Ryanair беше държавно пиратство

"Няма да оставим това безнаказано"

"Знаем, че Беларус и Русия поддържат тясно сътрудничество почти във всички сфери, включително охраната на въздушното пространство. Второ, Русия е една от малкото страни, които не признават, че приземяването на самолета е абсолютно неприемливо", посочва Столтенберг.

Той констатира, че отношенията между Северноатлантическия алианс и Русия сега са "в най-ниската си точка от края на Студената война".

"Виждаме модела на поведение на Русия. Освен това, виждаме желанието й за използва въоръжените си сили срещу съседите си - Украйна и Грузия. Също виждаме и кибератаките, опитите за намеса в нашите политически и демократични процеси, да подкопава доверието в нашите институции и опитите да ни раздели." - подчертава Столтенберг.

Г-7 натиска Русия да спре дестабилизиращите си действия

Г-7 натиска Русия да спре дестабилизиращите си действия

Мария Захарова разкритикува позицията на Г-7