Следственият комитет на Беларус изиска да бъде предадена на Минск бившата кандидатка за президент на страната Светлана Тихановска.

"Понастоящем Тихановска е обявена за издирване. Съответните документи за нейната екстрадиция са предадени в Генералната прокуратура", уточниха от пресслужбата на ведомството, цитирани от "Новости".

Тихановская иска ЕС да й гарантира безопасно завръщане в Беларус

Тихановская иска ЕС да й гарантира безопасно завръщане в Беларус

Международните организации да й помогнат, както и на "други лидери на демократичните сили"

През август 2020 г. беларуският президент Александър Лукашенко спечели за шести път президентските избори в Беларус, като според изборните власти на страната той спечели повече от 80% от гласовете.

Основният му съперник беше Светлана Тихановска. След обявяването на резултата в страната започнаха масови протести срещу фалшифицирането на изборите, като няколко души загинаха в сблъсъци с полицията. На 11 февруари беларуското КГБ обяви, че ситуацията в странатаа се е стабилизирала.

Тихановска: Лукашенко може да падне от власт до пролетта

Тихановска: Лукашенко може да падне от власт до пролетта

Европа не може да обърне поглед на това, което се случва в Беларус

Опозицията е убедена, че Тихановска е спечелила изборите през лятото, като иска нов вот и настоява за разширяване на международните санкции срещу Минск, приети преди това от западните страни.

Срещу Тихановска и членове на създадения по нейна инициатива координационен съвет на опозицията са образувани наказателни производства, включително заговор за завземане на властта, призиви за това и създаването на екстремистко формирование.

Лидерката на белоруската опозиция беше обявена за международно издирване не само в Минск, но и в Москва.

Тихановска избяга в Литва след изборите през август, след като за няколко часа беше арестувана. 

Тихановская обеща победа над Лукашенко, ЕС я награди за защита на права

Тихановская обеща победа над Лукашенко, ЕС я награди за защита на права

Тя иска по-строг отговор от Европа