Беларус задвижи процедура, за да направи опитите за извършване на терористичен акт наказуеми със смъртно наказание, съобщава "Ройтерс".

Ходът идва, след като активисти са се опитали да саботират части от железопътната мрежа, за да затруднят Русия да разположи сили в Украйна за своята инвазия.

Долната камара на беларуския парламент одобри промяната в Наказателния кодекс на две четения.

Сега законовото изменение се нуждае от подкрепата и от горната камара и беларуския президент Александър Лукашенко, за да влезе в сила.

Разрушителните сили продължават терористичната и екстремистка дейност, като се опитват да разклатят ситуацията в Беларус, провокирайки вътрешна нестабилност и конфликти, заяви говорителят на долната камара Владимир Андрейченко относно извършения опит за саботаж.

В Украйна се опасяват от беларуски войски в подкрепа на руските

В Украйна се опасяват от беларуски войски в подкрепа на руските

"Ясно е, че Минск сега е "разширение" на Кремъл"

"Предприемат се действия за извеждане от строя на железопътна техника и коловози, обекти от стратегическо значение. Не може да има оправдание за действията на терористите", категоричен бе той.

Русия използва бившата съветска република Беларус като база за започване на инвазията си в Украйна на 24 февруари. Минск отрича участието си в конфликта, но признава, че територията на страната е била използвана за нахлуването.

По време на нападението опозиционни медии съобщиха, че са извършени саботажни действия на беларуската железница в опит да бъде забавен напредъкът на руските сили.

В началото на април полицията в страната съобщи, че е задържала най-малко две групи диверсанти. Те бяха обвинени в тероризъм.

Понастоящем в Беларус се прилага смъртно наказание за терористични актове с жертви, както и за убийства, извършени с особена жестокост.

Лукашенко се похвали със специална операция в Украйна

Лукашенко се похвали със специална операция в Украйна

Освободил 1500 беларуски камиона и шофьора и твърди, че не може да има преговори без участието на Беларус