Армията на Беларус започва 10-дневни годишни "мобилизационни учения", съобщава "Ройтерс".

Министерството на отбраната на страната посочи, че ученията имат за цел да оценят степента на подготовка на държавните институции за мобилизиране на резервисти. Всички беларуски мъже са длъжни да изпълняват военна служба и да останат в запаса след приключването ѝ.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.

Беларус няма да се поколебае да използва ядрено оръжие

Беларус няма да се поколебае да използва ядрено оръжие

В случай на агресия срещу страната

Оттогава страната провежда чести учения съвместно с Русия и позволява на руските сили да използват нейните военни бази за обучение. Този месец Беларус получи и руски тактически ядрени оръжия, които руският президент Владимир Путин определи като предупреждение към Запада.

Въпреки че беларуските въоръжени сили не са се включили пряко във войната на страната на Русия, президентът Александър Лукашенко заяви, че страната му ще влезе в конфликта в случай на "пълномащабна агресия" срещу нея.

Беларус се намира на север от Украйна, която трябва да има готовност за атака и от тази посока, докато разгръща контранастъплението си срещу руските сили в южната и източната част на страната.

И Лукашенко вижда на хоризонта Трета световна война - с ядрени пожари

И Лукашенко вижда на хоризонта Трета световна война - с ядрени пожари

"Русия ще използва ядрените си оръжия, ако се опасява от поражение в Украйна"