Белгийският външен министър Софи Вилмес докладва в петък за проблеми с евакуацията на белгийски граждани и кандидати за убежище от Афганистан със самолети от Кабул, разкри в. "Соар".

"Празни полети, полупразни полети или дори отмяна на някои полети, защото самолетите не са пълни", призна Софи Вилмес. Тя описа ситуацията с евакуацията на съвместна пресконференция с министъра на отбраната Лудивин Дедондер и държавния секретар по въпросите на убежището и миграцията Сами Махди в Брюксел.

Вилмес обясни, че сега е много трудно да се влезе на летището в Кабул поради пречките, създадени от талибанските бойци и войските на САЩ и НАТО, които охраняват летището. Това, каза тя, създава хилядна тълпа на входа.

"Хората, които успяха да стигнат до площадката за кацане, трябваше да пробият път през тълпата към около осем часа", каза външният министър.

До петък властите установиха контакт с 442 души, желаещи да се евакуират. Сред тях 282 са белгийците и членовете на техните семейства. Останалите са местни и чуждестранни служители, които са работили за белгийски структури, НАТО или неправителствени организации, на които Белгия е готова да помогне.

"Уолстрийт джърнъл": Две дузини американски дипломати били тревога за Кабул

"Уолстрийт джърнъл": Две дузини американски дипломати били тревога за Кабул

Искали да се вземат спешни мерки

Министерството на отбраната изпрати два военно -транспортни самолета AC130 и A400M до Кабул. Четири изходящи полета бяха планирани за петък. Те успяха да направят само две поради липсата на разрешителни за полет, обясни Дедондер.

В същото време първият полет успя да достави само 16 души от Кабул до Исламабад, но вторият последва първия твърде бързо, не можа да вземе пътници и отлетя празен. Още четири такива полета са насрочени за събота.

Министерството на отбраната обяснява, че евакуационният му персонал има достъп само до летището, докато белгийците и тези, които имат право да летят до Белгия, са блокирани в града. Желаещите да излетят трябва сами да стигнат до летището, само в този случай може да им се помогне.